Marius Versloot: jammer dat het quotum is afgeschaft Paul Funke
NOS Nieuws Binnenland Economie

Boeren verdeeld over afschaffing melkquotum

De afschaffing van het melkquotum leidt tot meer productie, zo is de verwachting. Maar daalt daardoor de melkprijs? De meningen onder melkveehouders zijn verdeeld. 

Marinus Versloot begon in 1968 met zijn melkveehouderij in Montfoort. Toen het melkquotum in 1984 werd ingevoerd, vond hij dat een goede zaak. "De boeren groeiden maar en de productie nam maar toe. Daardoor gingen de prijzen omlaag. Toen het quotum werd ingevoerd, kregen wij een goede melkprijs." 

Versloot vindt het jammer dat het quotum nu is afgeschaft. "Ik ben bang dat de productie zal toenemen en dat daardoor de prijzen zullen dalen. Momenteel heeft Versloot vijftig melkkoeien. "Ik denk dat ik er nu toch maar een stuk of tien bijneem."

Investering 

Melkveehouders kunnen niet zomaar uitbreiden. Per koe moet een bepaalde hoeveelheid grond in eigendom zijn. Marinus Versloot kan nog wat uitbreiden, maar dat geldt lang niet voor alle melkveehouders. 

Zo zit maatschap Van Vuure, een stukje verderop in Montfoort, aan zijn plafond. "Onze koeien worden gemolken door robots. We hebben er twee, die kunnen allebei zo'n zestig koeien per dag bedienen", legt bedrijfsleider Corné Lekkerkerker (26) uit: 

"We hebben nu 125 koeien. Als we er meer willen, moeten we een derde robot kopen en zo'n ding kost ruim een ton. Verder moeten we de stal uitbreiden, al met al een investering van een half miljoen. Dat zit er voorlopig gewoon niet in." 

Kees van Vuuren junior (21) is in opleiding en beoogd opvolger in de maatschap. Op beeldschermen volgt hij de gebeurtenissen in de stal: hoe vaak de koeien gemolken worden, hoeveel melk ze geven, de temperatuur van de melk, het gewicht van de koeien en nog veel meer. 

Er is in zijn opleiding aandacht besteed aan het melkquotum. "Dat was niet meer van deze tijd. Het is een goede zaak dat het is opgeheven. De wereldwijde vraag naar zuivel is enorm groot en de Nederlandse export groeit al jaren. Ik denk dat de melkprijs voorlopig gelijk blijft, ik verwacht zeker niet dat die zal dalen."

STER reclame