Vijf melkveehouders winnen zaak tegen fosfaatwet
Vijf boeren die naar de rechter stapten omdat ze het niet eens waren met de nieuwe fosfaatwet, hebben van de rechtbank in Den Haag gelijk gekregen. De rechtbank vindt dat de boeren financieel worden benadeeld door de regeling.
Vanwege de afschaffing van het melkquotum in 2015 hadden veel boeren investeringen gedaan voor de uitbreiding van hun bedrijf. Daardoor steeg ook de hoeveelheid mest, waarin fosfaat zit.
Bijna anderhalf jaar later werd de toelaatbare hoeveelheid fosfaat via een nieuwe wet flink teruggeschroefd.
Advocaat
"Veel boeren hebben in de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in hun bedrijf. Door deze wet zou dat allemaal voor niets zijn geweest. De overheid moet dus met een goede compensatieregeling komen", zegt Joost de Rooij, advocaat van de boeren tegen Omroep Brabant.
Volgens de advocaat is het niet zo dat de boeren het gewoon niet eens zijn met de beperking van de fosfaatproductie, maar vinden ze de prijs te hoog. "De fosfaatwet is op deze manier voor de boer gewoon te ingrijpend. Het kost te veel geld."
Fosfaatrechten
Per 1 januari 2018 zal een systeem met fosfaatrechten worden ingevoerd. Boeren krijgen fosfaatrechten afhankelijk van het aantal koeien dat zij op 2 juli 2015 hadden. Eerder voerden melkveehouders hier al actie tegen.
Hoe het nu verder moet met de regelgeving omtrent fosfaat, is nog onduidelijk. De rechter heeft vijf boeren in het gelijk gesteld. Voor de andere boeren zou de wet in principe gewoon door kunnen gaan. "Maar dan wordt het een lange juridische strijd en zitten we hier volgende week weer met een hoop andere boeren", zegt Joost de Rooij.