ANP

Premier Rutte heeft namens het kabinet zijn medeleven overgebracht aan koningin Máxima en koning Willem-Alexander vanwege het overlijden van Máxima's vader Jorge Zorreguieta. "Ik wens hun en hun dochters en overige leden van de familie alle kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd", zei Rutte.

Volgens correspondent Marc Bessems is het overlijden van Jorge Zorreguieta in Argentinië geen groot nieuws. "Het wordt wel overal gemeld, maar heel feitelijk als een kort bericht."

Jorge Zorreguieta had volgens Bessems vanuit Argentijns oogpunt een zeer bescheiden rol in het militaire regime van Videla en is ook nooit berecht. "Het was geen grote vis, dus hij heeft nooit veel aandacht gekregen."

"Máxima is de beroemdheid in Argentinië", zegt Bessems. "Veel media melden dan ook dat de vader van de koningin van Nederland is overleden."

Longontsteking

Zorreguieta leed aan lymfeklierkanker en kreeg daar een week geleden ook longontsteking bij. Hij werd behandeld in een gespecialiseerde kliniek in Buenos Aires.

Hij overleed gistermiddag om 16.30 uur lokale tijd in het bijzijn van koningin Máxima, haar moeder en haar broer Martin.

Jorge Zorreguieta: de man die altijd controversieel bleef in Nederland

STER reclame