ANP
NOS NieuwsAangepast

Toch nog besmette eieren in winkels, 14 extra pluimveebedrijven dicht

Er zijn toch nog besmette eieren verkocht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat bij nog veertien pluimveehouderijen een te hoge concentratie van de stof fipronil is gevonden. De bedrijven zijn geblokkeerd en de eieren zijn teruggehaald uit de winkels. Om welke eieren het gaat, is te lezen op de NVWA-site.

De NVWA meldde donderdag dat alle besmette eieren uit de schappen waren gehaald. De autoriteit deed dat na onderzoek bij 181 bedrijven die voorkwamen in de administratie van het Barneveldse bedrijf Chickfriend, dat een anti-luizenmiddel met fipronil leverde.

Daarna hebben zich nog ongeveer twintig bedrijven gemeld die niet voorkwamen in de administratie van Chickfriend, maar wel zaken hebben gedaan met het bedrijf. Veertien daarvan zijn nu op last van de NVWA gesloten totdat ze helemaal schoon zijn.

Enkele artikelen

Het CBL, de koepelorganisatie voor supermarkten in Nederland, gaat ervan uit dat er inmiddels geen besmette eieren meer in de winkels liggen. "In een beperkt aantal supermarkten is vandaag nog een enkel artikel uit de schappen gehaald." Het CBL zegt blij te zijn dat "de onderste steen nu boven is".

Supermarktketen Albert Heijn zegt dat er één code bij is gekomen van eieren die in de winkel lagen. "Die hebben we uit de schappen gehaald, voor zover ze er nog niet uit waren. In veel winkels waren de schappen al leeg." Het product is geblokkeerd en kan niet meer worden gekocht.

"Mensen hadden deze eieren prima kunnen eten", zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Of dit de laatste bedrijven zijn waarbij fipronil wordt gevonden, durft ze niet te zeggen. De Haan roept alle pluimveehouderijen die zaken hebben gedaan met Chickfriend nogmaals op zich te melden.

'Heldere communicatie'

Ook de hoogste baas van de NVWA, inspecteur-generaal Rob van Lint, kan niet garanderen dat de zaak hiermee is afgedaan. Hij zegt dat de administratie van Chickfriend niet volledig was. Volgens Van Lint heeft de NVWA nu alle informatie verstrekt die bekend is.

De NVWA-topman vindt dat de autoriteit "goed en helder" heeft gecommuniceerd over de fipronil-affaire. Vanuit de pluimveesector was er stevige kritiek op de manier waarop de instantie het publiek informeerde. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, zei dat de NVWA een potje maakte van het toezicht op voedsel.

Van Lint zegt dat de autoriteit gedaan heeft wat mogelijk was. "We hebben alle informatie gegeven die we konden geven. We wilden niet in het wilde weg iets roepen over iets wat we niet zeker wisten." Hij zegt dat hij achter het advies staat dat zijn plaatsvervanger Van Zoeren dinsdagavond gaf in Nieuwsuur. Die raadde mensen aan tot zondag geen eieren te eten.

Lijst met codes

De bedrijven die de afgelopen week zijn gesloten, moeten hun kippen uit de stal halen en de ruimte grondig reinigen. Na naar schatting zes tot acht weken leggen de kippen dan weer schone eieren. De kippen ruimen is ook een optie.

De NVWA heeft de online lijst met de codes van de besmette eieren aangevuld. Consumenten kunnen daar zien welke eieren ze zelf beter niet kunnen eten of beter niet kunnen laten eten door kinderen.

NVWA-baas Van Lint zegt dat hij zelf morgen gewoon een ei eet. "Maar wel een die getoetst is aan de lijst met codes die op de website staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl