NOS NieuwsAangepast

Van Vollenhoven: NVWA maakt potje van toezicht op voedsel

De manier waarop de NVWA de aanwezigheid van fipronil in eieren aanpakt, toont aan dat de instantie een potje maakt van het toezicht op eten, zegt Pieter van Vollenhoven in het AD.

De voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en voormalig leider van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid zegt dat hij zich zorgen maakt over de voedselveiligheid in Nederland. "De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid."

Eerdere voedselschandalen

Volgens Van Vollenhoven kan de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid niet aan het bedrijfsleven worden overgelaten. "Dat weten we ook al uit eerdere voedselschandalen", zegt hij in de krant.

Van Vollenhoven vindt dat de NVWA de codes had moeten publiceren van alle 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van het bedrijf Chickfriend, dat werkte met anti-luizenmidden fipronil. De NVWA deelt alleen de codes van bedrijven waar besmette eieren zijn gevonden. Tot nu toe zijn dat er 28.

Van 142 bedrijven zijn er nog geen resultaten van het onderzoek naar fipronil bekend. De NVWA hoopt daar vandaag uitsluitsel over te geven.

Dinsdag leidde een uitspraak van NVWA-topman Freek van Zoeren tot kritiek vanuit de branche. Hij adviseerde mensen tot zondag als het even kan helemaal geen eieren te eten. Brancheorganisatie LTO Nederland noemde deze uitspraak verschrikkelijk, omdat er onrust door zou kunnen ontstaan. De NVWA legde later uit dat Van Zoeren alleen doelde op mogelijk besmette eieren, waarvan de serienummers op de website van de waakhond staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl