De heuvel in Silifke waar Bjorn en Derya hun huis willen bouwen Nicole Le Fever / NOS

Verslaggever Nicole Le Fever is in Turkije en sprak met de eigenaar van het stuk land in Silifke dat de Haaksbergenaren Bjorn en Derya Breukers wilden kopen om er een huis te bouwen. Ze reisden daarnaartoe met plaatsgenoot Joey Hoffmann, die sinds 8 juli vermist is.

Ik ontmoet Alim op het terras van zijn restaurant. Hij is niet alleen uitbater maar ook landeigenaar, oud-burgemeester van het district Narlikuyu en verantwoordelijk voor de irrigatie van het land.

Niets gebeurt hier zonder dat hij er weet van heeft, zegt hij zelf. Tot in het kleinste detail beschrijft hij wat hij met de drie heeft meegemaakt.

Vrije natuur

Het is op 7 juli al na 21.00 uur als Alim de drie uit Haaksbergen voor het eerst ontmoet. Via via toonden ze eerder belangstelling voor een stuk grond dat Alim wil verkopen. En nu willen ze er drie dagen kamperen.

Alim vindt het geen goed idee en raadt het ze af, maar Bjorn, Derya en Joey zijn vastbesloten. Alim gaat akkoord en brengt ze er met hun busje naartoe. Het is een afgelegen plek, kilometers verwijderd van een weggetje dat een paar huizen met elkaar verbindt. Hij belooft ze de volgende ochtend om 08.30 uur op te halen voor het ontbijt.

Rotsblokken

Zoals afgesproken rijdt hij de volgende dag richting de kampeerplek als hij Bjorn ziet aankomen. Bjorn is overstuur en gebaart dat hij naar de hoofdweg wil. Als Bjorn hevig gebarend blijft aandringen, neemt Alim hem mee naar zijn huis, waar hij een douche neemt.

Daarna wil Alim opnieuw naar de kampeerplek rijden om te kijken hoe het met de anderen is. Bjorn tracht dat te voorkomen, maar Alim gaat toch.

Er blijken rotsblokken op de weg te zijn gelegd. "Die lagen er de dag ervoor niet", bezweert Alim. Ook staat het busje waarmee het drietal reisde niet meer op dezelfde vlakke plek. Het staat nu half van de weg, schuin naar beneden en alle spullen liggen naast het voertuig.

Wat spullen van het drietal Nicole Le Fever / NOS

Ruzie

Volgens Alim hebben Derya en Joey ruzie als hij aankomt. "Hij vindt het hier niet leuk en wil naar Adana om van daaruit naar huis te vliegen", zegt Derya. Ook zegt ze dat haar man vermist is. Alim vertelt haar dat hij hem zojuist gezien heeft.

Bjorn blijkt intussen op eigen gelegenheid ook weer in de buurt van de kampeerplaats te zijn gekomen, want volgens Alim klimt Derya op een muurtje en roept naar hem. Daarna volgt over een afstand een woordenwisseling tussen de echtelieden.

Alim biedt aan om hen ergens heen te brengen, maar Derya en Joey slaan zijn hulp af en besluiten richting zee te lopen. Een wandeling van ettelijke kilometers door ruig terrein. Ze vertrekken elk met een koffer. Dit is de laatste keer dat Alim Joey ziet. Bjorn, die nu weer op de kampeerplek is aanbeland, wil verder geen hulp meer van Alim en Alim vertrekt.

Dezelfde avond slaat een beveiligingsbeambte van een hotel aan de kust alarm. Hij heeft Derya gezien en vindt het verdacht dat een vrouw daar 's avonds laat nog in haar eentje rondloopt.

Derya wil inchecken in het hotel, maar is daar niet welkom omdat ze een hondje bij zich heeft. Daarom vertrekt ze naar haar familie een paar uur verderop. Van Joey is dan inmiddels al geen spoor meer.

Gewond

De volgende dag, op 9 juli, vinden militairen op een heuvel in de buurt van de kampeerplek de gewonde Bjorn Breukers. Volgens Alim zegt hij tegen hen dat hij in elkaar is geslagen.

Als Derya hoort dat haar man in het ziekenhuis ligt, gaat ze er meteen naartoe. Zodra de gezondheidstoestand van Bjorn dat toelaat, vertrekken ze uit het ziekenhuis en verdwijnen een aantal weken van de radar tot ze afgelopen zondag worden gezien bij een tankstation in de buurt van Ankara.

STER reclame