Joey Hoffmann (links), Breukers en Derya
NOS NieuwsAangepast

Wat we weten over vermissingszaak Haaksbergen

De zaak rond de vermiste Haaksbergenaar Joey Hoffmann en het inmiddels weer gevonden stel Bjorn Breukers en Derya Breukers-Un is omgeven door onduidelijkheden. De Turkse politie doet nu onderzoek op de plek waar Bjorn en Derya Breukers een huis wilden bouwen. Het Haaksbergse paar is ook meegenomen naar die plaats in de stad Silifke.

Bjorn en Derya waren donderdagochtend op het politiebureau in Silifke om een verklaring af te leggen en zijn daarna naar de bouwplaats vertrokken. Van de 21-jarige Joey Hoffman ontbreekt nog ieder spoor.

De Nederlandse politie onderzoekt uitsluitend de vermissing van Joey. De eventuele betrokkenheid van Haaksbergenaar Björn Breukers en echtgenote Derya bij de verdwijning valt onder het onderzoek van de Turkse politie.

Wat er is allemaal bekend over de reis van de drie Haaksbergenaren? Een overzicht.

Een reconstructie van de vermissing

Joey vertrok op 30 juni vanuit Haaksbergen met Bjorn en Derya richting Turkije. Bjorn had hem verteld dat het stel grond had gekocht in de buurt van Silifke om een huis op te bouwen. Joey (21 jaar) is bijzonder handig en kon hen daarbij helpen.

Volgens Bjorn en Derya zouden ze 5 juli in het zuiden van Turkije zijn aangekomen met hun witte Mercedes-busje. Daar zou Joey heimwee hebben gekregen en naar huis hebben gewild.

Met flink wat geld voor zijn terugreis zou Joey op 8 juli een taxi naar Adana hebben gepakt, om daar het vliegtuig te nemen. Maar sindsdien is er niets meer vernomen van hem. Daarop werd hij door zijn familie als vermist opgegeven.

De bestelbus van de Haaksbergenaars

Een dag later belandde Björn in het ziekenhuis van Silifke. Hij zou verwondingen over zijn lichaam hebben en ook zijn gezicht was gehavend, zegt het ziekenhuis tegen het AD. "Hij had verwondingen over zijn lichaam, maar geen diepe snijwonden." Volgens de politie in Tarsus zei hij te zijn gevallen van een rots in het plaatsje Narlikuyu.

Björn zou hebben gezegd dat hij naar een ziekenhuis in Antalya wilde. Afgelopen mei was hij daar eerder geweest vanwege een transplantatie. Hij heeft toen een nier afgestaan aan Derya. Antalya ligt op maar liefst zeven uur rijden van Silifke. De artsen raadden hem de reis af, maar toch pikte Derya hem de volgende dag op.

Ze vertrokken, maar niet naar het ziekenhuis in Antalya. Een woordvoerder laat weten dat Björn en Derya daar sinds mei niet meer zijn geweest.

Ambassade

Pas afgelopen zondag komt het stel weer in beeld, bij een tankstation in de buurt van Ankara. Maandagavond klopten ze aan bij de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad, meldt het AD. De twee zouden al wekenlang hun paspoorten kwijt zijn.

De ambassade was dicht: een bewaker zei dat ze de volgende ochtend terug moesten komen. Volgens een familielid van Derya zijn later alsnog twee nieuwe paspoorten aangevraagd.

Robin Hoffmann, de broer van de vermiste Joey begint op maandag een zoektocht naar zijn broer in Turkije. Hij had op 4 juli voor het laatst sms-contact met zijn broer, vertelt hij tegen RTL Nieuws. "Hij zei in een berichtje dat alles goed ging. Van de andere twee reizigers hebben we het bericht gekregen van 'Hey, Joey komt jullie kant op, is hij al over? Hou ons op de hoogte'. Nadat we geen contact meer hadden, wisten we meteen dat er meer aan de hand was."

Aanhouding

Bjorn en Derya zijn gisteren aangehouden in Silifke, meldt De Telegraaf. De Turkse politie ziet hen vooralsnog niet als verdachte in de vermissingszaak van Joey Hoffmann, maar laat ze niet vertrekken. "Bjorn en Derya zijn de mensen die Joey voor het laatst in levende lijve hebben gezien. We gaan zo snel mogelijk onderzoeken waar dat is geweest", zegt de hoofdcommissaris tegen de krant.

Vandaag zoekt de politie met Bjorn en Derya in de bergen buiten Silifke naar de plek waar Bjorn is gevallen. Op die plek heeft hij Joey voor het laatst gezien, vertelt hij nu volgens De Telegraaf.

Bjorn vertelt tijdens die zoektocht hoe hij Joey uit het oog heeft verloren, schrijft de krant. "We hadden geen water meer en zijn gaan lopen. Daar namen wij afscheid van Joey. Hij wilde graag teruglopen. Wij zijn niet op de weg terug gaan lopen, maar verder de vallei in omdat wij er geen vertrouwen in hadden om terug te komen. Wat er vervolgens met Joey is gebeurd, weet Bjorn niet. Ik maak mij ernstig zorgen over hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl