NOS NieuwsAangepast

Braziliaans parlement blokkeert corruptie-onderzoek naar president

Het Braziliaanse parlement blokkeert het corruptie-onderzoek naar president Michel Temer. Daardoor wordt hij voorlopig niet vervolgd en kan hij aanblijven als president.

De Braziliaanse justitie mocht het onderzoek alleen doorzetten als twee derde van de parlementariërs dat zou steunen. Zoals al eerder werd verwacht, stemden te veel congresleden tegen. De Braziliaanse sociaal-democratische partij, Temers grootste coalitiepartner, was verdeeld.

'Gangsters'

Tijdens de stemming en de voorafgaande hoorzittingen ging het er fel aan toe in het parlement. Oppositieleden droegen koffertjes met nepgeld en schreeuwden: "Weg met Temer!" Een van de oppositieleiders noemde Temer een oplichter: "Brazilië moet niet geleid worden door een stelletje gangsters." Buiten het parlementsgebouw waren protesten tegen de president.

Temer werd in juni aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Hij zou zich voor ruim 10 miljoen euro hebben laten omkopen door JBS SA, het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld. In ruil daarvoor zou hij het bedrijf helpen met belastingzaken en bij het verkrijgen van leningen door staatsbanken.

Nieuwe aanklachten

Temer noemt de uitkomst van de stemming onbetwistbaar. Toch blijft de druk op de president groot. De aanklager wil hem waarschijnlijk vervolgen voor het tegenwerken van het onderzoek. Daar zou het parlement dan opnieuw over moeten stemmen. Ook worden de komende weken meer corruptie-aanklachten tegen hem verwacht.

Temer is sinds een jaar president van Brazilië. Hij volgde Dilma Roussef op, die werd afgezet na corruptiebeschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl