NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar besmette pluimveebedrijven wordt versneld

Het onderzoek naar pluimveebedrijven waar mogelijk het anti-luizenmiddel fipronil in eieren is terechtgekomen, wordt versneld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hoopt dat het onderzoek morgen klaar is. Dat is een van de uitkomsten van het overleg tussen de pluimveehouders, de NVWA en de supermarktsector.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat het onderzoek dit weekend zou zijn afgerond.

Daarnaast is er nu een eenduidig advies aan consumenten. Klanten krijgen het advies op de website van de supermarkten of de NVWA te controleren of hun eieren besmet zijn, zegt een woordvoerder van de gezamenlijke supermarkten.

"Die eieren moeten worden weggegooid of kunnen worden teruggebracht naar de supermarkt. Alle andere eieren kunnen geconsumeerd worden", zegt de woordvoerder.

Een uitspraak gisteravond van NVWA-chef Freek van Zoeren in Nieuwsuur veroorzaakte onrust. Van Zoeren zei dat mensen terughoudend moesten zijn met het eten van eieren. Hij adviseerde mensen tot zondag als het even kan helemaal geen eieren te eten.

Brancheorganisatie LTO Nederland noemde deze uitspraak "verschrikkelijk"; er zou alleen maar onrust door ontstaan.

Bloedluis

Vorige week werd bij de eerste bedrijven het antibloedluis-middel fipronil aangetroffen. Het ging om pluimveehouders die allemaal een behandeling tegen bloedluis hadden laten uitvoeren door Chickfriend, een bedrijf uit Barneveld. Dat bedrijf wordt gezien als de bron van het fipronilschandaal in Nederland.

De NVWA sloot uit voorzorg zo'n 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van Chickfriend. Bij 28 bedrijven zijn besmette eieren gevonden, tien bedrijven zijn inmiddels weer vrijgegeven. 142 bedrijven wachten nog op de uitslag van het onderzoek door de NVWA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl