Omroep Gelderland

"Het is een lucht alsof je een volle kliko wekenlang laat staan. Afhankelijk van hoe de wind staat kun je het ruiken", omschrijft een verslaggever van Omroep Gelderland de stank in Erichem. Het is het gevolg van de brand in de varkensstal vorige week. 20.000 varkens gingen toen dood. Het ruimen van de kadavers begint vandaag en gaat zo'n vier weken duren.

Rond Erichem reageren mensen verschillend op de geur. "Ja, je ruikt het. Ze hadden het eerder op moeten ruimen", zegt de een. Een ander vindt de stank nog meevallen. "Maar dat komt nog wel als het blijft liggen."

Omroep Gelderland

De geur is bij sommige omwonenden ook thuis te ruiken: "We lagen op bed, en alle ramen en deuren waren dicht! Toen was het al ondragelijk."

Een ander rook de stank al vanaf de provinciale weg en meldde het bij de gemeente. "We hebben hier veel westenwind. Ik heb geluk dat mijn huis goed geïsoleerd is, maar het is niet prettig."

Nachtwerk

De lokale VVD wil de opruimperiode van vier weken verkorten door de werkzaamheden ook 's nachts te laten doorgaan. De partij onderzoekt of dit kan worden afgedwongen bij de eigenaar, die ervoor verantwoordelijk is.

Gigantische klus

Of het veel sneller zal lukken, is nog maar de vraag, legt gedeputeerde Jacob van Dijk (CDA) uit bij de regionale omroep. "Ik zou ook willen dat het sneller kan, maar het zijn 20.000 varkens die luchtdicht verpakt moeten worden. Het is een gigantische klus."

En dat is volgens de gedeputeerde niet alleen vanwege de grote hoeveelheid varkens. "Er is ook asbest vrijgekomen en de kadavers zijn daar waarschijnlijk mee besmet. Dan moet je heel zorgvuldig zijn. Dat vind ik belangrijker dan snelheid."

In totaal duurt het opruimen van de afgebrande stal 2 maanden.

STER reclame