1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Opruimen varkensstal Erichem duurt twee maanden

Het opruimen van de varkensstal in Erichem gaat twee maanden duren, meldt de provincie Gelderland. In de stal liggen 20.000 dode varkens. Die kwamen vorige week om het leven bij een enorme brand.

Morgen wordt begonnen met het ruimen van de kadavers. Die moeten binnen een maand weg zijn.

Bij de ruiming worden volgens Omroep Gelderland zo veel mogelijk maatregelen genomen om stankoverlast in de buurt tegen te gaan. Zo gaat een gespecialiseerd bedrijf de kadavers afvoeren in zakken die in vloeistofdichte containers worden gelegd.

Asbest

Na het opruimen van de kadavers begint de sanering van de stal die is afgebrand. Het gebouw gaat tegen de vlakte. Om verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen, wordt de stal natgehouden.

De eigenaar van de varkensstal had gisteren nog geen saneringsplan. Hij wilde eerst een gesprek met zijn verzekeraar maar de provincie wil haast maken en weigerde daarom uitstel te geven. De eigenaar diende vervolgens vandaag alsnog een plan in, dat door de provincie is goedgekeurd.

Dag en nacht

De provinciale VVD vindt dat het werk veel te lang gaat duren en wil daarom dat er dag en nacht wordt doorgewerkt. De partij is bang dat de omgeving er te veel last van krijgt. "Inmiddels is de brand een aantal dagen geleden en beginnen de kadavers te stinken, om over de vliegenoverlast nog maar niet te spreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl