1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Provincie waarschuwt eigenaar uitgebrande varkensstal: maak haast

De provincie Gelderland wil haast maken met het opruimen van de uitgebrande varkensstal in Erichem, bij Geldermalsen. Vorige week kwamen daarbij 20.000 varkens om het leven.

De eigenaar van de stal wil eerst een gesprek met zijn verzekeraar voordat hij gaat opruimen, maar de provincie weigert uitstel te geven. Als de varkenshouder niet voor morgenochtend 10.00 uur met een plan van aanpak komt, dan laat de provincie zelf de opruimwerkzaamheden uitvoeren. Volgens Omroep Gelderland worden de kosten hiervan op de staleigenaar verhaald.

Complexe klus

Volgens de provincie is het opruimen van de kadavers van de varkens en alle puin een complexe klus, vooral vanwege het asbest dat bij de brand vrij is gekomen. "Het is belangrijk dat dit goed en zorgvuldig gebeurt. Maar er moet wel vaart gemaakt worden door de eigenaar", aldus de provincie.

Het opruimen van de uitgebrande stal gaat naar verwachting twee tot drie weken duren. Het kan daardoor gaan stinken, maar volgens de provincie lopen omwonenden geen gezondheidsrisico's. Schuren worden nat gehouden om verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen.

Advertentie via Ster.nl