1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Politie
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Brand in megavarkensstal Erichem ontdekt door voerleverancier

De brand in de megastal in Erichem, waarbij gisteravond 20.000 varkens omkwamen, is ontdekt door een vrachtwagenchauffeur die voer kwam afleveren.

Hij zag vlammen uit het dak komen en belde meteen de hulpdiensten. Zelf kon hij nog net wegkomen, schrijft Omroep Gelderland.

De eigenaar van het bedrijf zat op dat moment in Hongarije. Hij is kapot van het drama, zegt een woordvoerder van de familie. De eigenaar is op het vliegtuig gestapt en komt vanmiddag aan.

Onderzoek

Als het vuur in de megastal in Erichem bij Geldermalsen helemaal uit is en alle dode varkens verwijderd zijn, wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Maar volgens de woordvoerder van de familie is nog niet duidelijk of dat veilig is. "Die beesten gaan enorm stinken als ze gaan ontbinden, dus ze moeten eruit. Maar ze zitten natuurlijk ook onder het asbest. Weghalen gaat dus niet zomaar."

De omgeving rond de stal is afgezet. Er wordt nog nageblust door de brandweer. Het sein brand meester is al gegeven, maar op sommige plekken laait het vuur nog op.

  • Pauline Broekema/NOS
    Uitgebrande varkensstallen bij Geldermalsen
  • Pauline Broekema/NOS
    Uitgebrande varkensstallen bij Geldermalsen

Het is een grote ravage in de omgeving van de stal. De woning ernaast is met linten afgezet. Ook zijn houten schotten voor de deuren geplaatst.

Bij de brand kwamen asbest en roet vrij. Die deeltjes liggen op diverse plekken in de omgeving. Deze worden vandaag opgeruimd. Er zijn meerdere wegen rond Erichem afgesloten om dat werk te kunnen doen.

Luchtbeelden van de uitgebrande stallen

Volgens de brandweer zijn bij de geitenboerderij, die naast de megastal ligt, geen gevaarlijke concentraties van die stoffen bij de geiten gemeten.

Advertentie via Ster.nl