Vladimir Poetin in gesprek met Donald Trump tijdens de G20 in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

'Poetins actie niet ontwrichtend, wel heel vervelend voor Trump'

Jullie sturen een deel van onze diplomaten weg? Dan doen wij dat ook. De presidenten van Rusland en de Verenigde Staten wilden zo graag wegblijven van zo'n harde maatregel, maar konden het niet voorkomen.

755 diplomaten, vertalers, chauffeurs en ander personeel in Amerikaanse consulaten verliezen hun baan of moeten Rusland verlaten. Waarschijnlijk niet genoeg om het diplomatieke werk onmogelijk te maken. Wel om te benadrukken dat het onderling niet goed zit.

Het is een verlate reactie op Obama's besluit 35 Russische diplomaten uit te zetten in december vorig jaar. "Poetin zweeg toen tot ieders verbazing", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Blijkbaar om te kijken wat Trump ging doen."

Een overweldigende meerderheid in het Congres wil dat de Russen gestraft worden.

VS-correspondent Wouter Zwart

De Amerikaanse president was altijd fel tegen Obama's harde aanpak van Rusland. Het Witte Huis lobbyde onder Trumps leiding vergeefs om het wegstuurbesluit en andere sancties terug te draaien.

Maar een politieke meerderheid in Washington D.C. denkt daar anders over. Met 97-2 stemde de Senaat vorige week vóór nieuwe maatregelen tegen Rusland. "Een duidelijk signaal en heel vervelend voor Trump", zegt correspondent Wouter Zwart. "Een overweldigende meerderheid in het Congres wil dat de Russen gestraft worden."

"Zowel Democraten als Republikeinen zijn ervan overtuigd dat Rusland probeerde de verkiezingen te beïnvloeden in Trumps voordeel. Zo'n beetje elke inlichtingendienst heeft daarvoor achter gesloten deuren aan Congresleden bewijzen laten zien."

Trump en de Russen: wat gebeurde er de afgelopen tijd?

Precies op verdenkingen van zulke praktijken besloot Obama de groep Russische diplomaten weg te sturen. Nu, een half jaar later, mogen van Moskou nog maar 455 mensen werken op de Amerikaanse ambassade en consulaten.

"Dat betekent dat het aantal Amerikaanse medewerkers even groot wordt als het aantal Russen dat in de VS hetzelfde werk mag doen", zegt Groot Koerkamp. Het overgrote deel van het technische personeel op de consulaten is overigens Russisch. Die lokale medewerkers worden volgens correspondent Zwart het meest getroffen door de maatregel. "Het is dus niet zozeer ontwrichtend, maar meer ongemakkelijk."

Nieuw dieptepunt

Op de G20 in Hamburg leken de twee wereldleiders nog dichter tot elkaar gekomen. Poetin en Trump spraken ruim twee uur over allerlei zaken en benadrukten een verdere verslechtering van de relatie koste wat kost te willen voorkomen. Groot Koerkamp: "Want die betrekkingen zijn op een dieptepunt sinds de Koude Oorlog."

Poetin is nog steeds tegen verdere sancties tussen de wereldmachten, verklaarde hij op tv. Maar als de verhoudingen al gaan verbeteren, dan zal dat in ieder geval niet snel gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl