AFP
NOS NieuwsAangepast

Poetin: Amerikaans diplomatenkorps in Rusland moet inkrimpen

De VS moet het aantal diplomatieke medewerkers in Rusland dat op ambassades en consulaten werkt met 755 medewerkers inkrimpen. President Poetin wil dat deze reductie van ruim 60 procent van het personeelsbestand voor 1 september is doorgevoerd. Vrijdag zei hij al dat het aantal diplomaten uit de VS omlaag moet.

De president legt in een interview met een Russische journalist uit dat hij deze maatregel neemt als antwoord op eenzelfde besluit van de VS vorig jaar. Toen stuurde de Amerikaanse regering 35 Russische diplomaten en hun familie's naar huis. Zij werden verdacht van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Poetin zegt dat hij niet direct in actie kwam, omdat hij hoopte dat de VS nog zou bijdraaien. Maar nu de Amerikaanse Senaat deze week heeft besloten om nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen, vindt Poetin het noodzakelijk om met een antwoord te komen.

Evenveel als in Amerika

Nu werken er nog 1210 mensen voor de Amerikaanse ambassade en consulaten in Rusland. Vanaf 1 september mogen dat er nog maar 455 zijn. Dat is ook het aantal Russen dat op de Russische ambassade en consulaten in de VS actief is. De maatregel heeft waarschijnlijk vooral gevolgen voor het Russische personeel op de ambassade en de consulaten.

Een groot deel van de medewerkers op de Amerikaanse diplomatieke posten in Rusland zijn Russen die door de VS worden ingehuurd. Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp is het in theorie mogelijk dat er geen enkele Amerikaan naar huis hoeft, maar dat wel bijna alle Russische vertalers, chauffeurs en overig personeel hun baan verliezen.

Verslechtering

Ook mogen de Amerikanen van de Russische president niet langer gebruikmaken van enkele panden in Moskou. De Amerikaanse overheid besloot vorig jaar ook posten van de Russen in de VS te sluiten.

Poetin zegt dat hij de verslechtering van de relaties tussen de VS en Rusland betreurt, maar dat tegenmaatregelen nodig waren. Hij had juist gehoopt op een intensievere samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van internetcriminaliteit. "Maar in plaats daarvan horen we alleen ongegronde beschuldigingen van inmenging in de interne aangelegenheden van de Verenigde Staten", aldus Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl