Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kyle Stolk en Ben Schwietert
NOS SportAangepast

'WK zwemmen geslaagd voor Nederland, Kromo was fenomenaal'

Vooraf werden de medaillekansen van Nederland op de WK niet erg hoog ingeschat, maar na negen dagen langebaanzwemmen zijn NOS-analyticus Johan Kenkhuis en zwemcoach Marcel Wouda meer dan tevreden over de Nederlandse prestaties.

"We hadden één missie: onze zwemmers begeleiden naar hun beste seizoensprestatie", vertelt Wouda. "Dat is aardig geslaagd, want 67 procent van de races heeft verbetering opgeleverd. Dat is in vergelijking met andere toernooien heel goed."

Met vier medailles werd het vooral het WK van Ranomi Kromowidjojo in Boedapest. "Zij was echt fenomenaal", aldus Kenkhuis. "De Nederlandse zwemmers kunnen veel van haar mentaliteit leren. Ze zwemt haar snelste race in de finale. Dan pakt ze haar kans."

Wouda: Nederlandse WK-missie is geslaagd

Ook de prestaties van Arno Kamminga blijven niet onopgemerkt. De 21-jarige Katwijker zwom een Nederlands record op de 50 meter en 200 meter schoolslag en verbeterde zijn persoonlijk record op de 100 meter schoolslag.

"Ik was echt onder de indruk van hem", aldus Kenkhuis. "Knap dat hij, net als Ranomi, zo kan pieken op het juiste moment. Hij heeft echt de potentie om een goede finalezwemmer te worden."

Fijne sfeer in Nederlandse ploeg

Kenkhuis roemt ook de verandering die het Nederlandse zwemmen heeft doorgemaakt na de teleurstellende Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Met Marcel Wouda als hoofdcoach zijn er nieuwe stappen gezet. Je ziet dat er een fijne sfeer hangt. Hij heeft het ultieme prestatieklimaat neergezet."

Waren er ook tegenvallers bij Nederland? "Ik vond de finale van de 4x200 meter niet zo goed", aldus Kenkhuis. "Die jongens zwommen een supergoede serie, maar in de finale was het veel te langzaam."

Internationaal gezien was het vooral het toernooi van de Amerikaanse zwemmers. "Ik had wat meer tegengas verwacht, bijvoorbeeld van de Australiërs", aldus Kenkhuis. "Maar zij waren hier met een jonge ploeg en de meeste zwemmers richten zich op de Gemenebestspelen."

Kenkhuis vervolgt: "Er werden over het algemeen goede prestaties neergezet op deze WK. Mijn favorieten? Sarah Sjöström, Adam Peaty, Simone Manuel en Caeleb Dressel. Dressel is een krachtige zwemmer en technisch ontzettend goed. Dat is een moordende combinatie. Manuel is een fenomeen. Hoe zij zwemt en toeslaat wanneer het moet: dat vind ik echt prachtig."

Manuel stunt met goud, Kromowidjojo vijfde

Toch is zijn favoriete finale die van de 200 meter vrije slag voor vrouwen. "Daar heb ik echt van genoten. Een schitterende en verrassende overwinning van de Italiaanse Federica Pellegrini die Katie Ledecky versloeg. Hier won ervaring het van de nieuwe ster. Mooi om te zien."

Nederlandse meevallers, de doorbraak van nieuwe supersterren en memorabele races: Kenkhuis heeft genoten van de WK in Boedapest.

"Het was een stuk spannender zo zonder Michael Phelps en Ryan Lochte", aldus de analist. "Het was misschien zelfs wel spannender omdat het niet vanzelfsprekend was wie er ging winnen. Ik heb Lochte en Phelps geen moment gemist!"

Pellegrini stunt tegen Ledecky

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl