AFP

Vijf jaar geleden verbeterde Ranomi Kromowidjojo voor het laatst haar persoonlijk record op de 50 meter vrije slag, zondag lukte het haar eindelijk om onder de 24 seconden te zwemmen.

In de finale van de 50 meter vrije slag van de WK zwemmen in Boedapest tikte ze aan in 23,85. Het betekende niet alleen een nieuw persoonlijk record, maar ook meteen een Nederlands record én een zilveren WK-medaille. "Wauw, dit is echt geweldig."

Kromowidjojo: blij met tijd en medaille

"Ik ben tweede van de wereld, met deze tijd", vertelde Kromowidjojo. "Ik moest en zou onder die 24 seconden zwemmen. Dat wil ik al vijf jaar lang."

Goede week

Kromowidjojo veroverde het zilver achter topfavoriete Sarah Sjöström. "Ik wilde zo hard mogelijk zwemmen. Het is fijn om tweede te worden achter Sarah. Ik ben echt tevreden met die plaats, met mijn tijd en met die medaille."

Na de teleurstellende Olympische Spelen van Rio de Janeiro was het bij dit WK vooral de vraag wat de Nederlandse ploeg zou presteren.

"Rio was echt een incident en ik heb daar zelf niet eens zo slecht gezwommen", aldus Kromowidjojo. "Dit was een goede week, met vier medailles. Ik voelde me goed, ik heb lekker geracet en heel lekker gezwommen. Ja, eigenlijk ging alles goed deze week."

De succesvolle WK van Kromowidjojo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook de Nederlandse zwemcoach Marcel Wouda was te spreken over de prestaties van Kromowidjojo. "Dit was een briljante race, met een supermooie start en een perfecte finish", vertelde hij. "Ze zwemt een dijk van een tijd, echt geweldig gedaan."

Wouda zag vooral dat 'Kromo' met plezier in het water lag. "Dat is natuurlijk een proces dat al langer bezig is, maar het is belangrijk dat zij gelukkig is als sporter. Ze komt met plezier naar de training en ze doet iets dat haar passie is."

Wouda: Kromowidjojo zwom een briljante race

Op de vraag wat de toekomst voor Kromowidjojo in petto heeft, was het antwoord van de zwemster duidelijk. "Eerst zwem ik nog drie wereldbekerwedstrijden en daarna ga ik lekker op vakantie. Ik heb er nu nog heel veel plezier in en later neem ik een beslissing."

Wouda ziet Kromowidjojo nog graag op de Spelen in Tokio over drie jaar, maar zal zich er niet te veel mee bemoeien. "Ranomi is ontzettend belangrijk voor het Nederlandse zwemmen", aldus Wouda. "Zij is een Nederlandse zwemlegende, maar ze bepaalt uiteindelijk zelf wanneer ze stopt."

STER reclame