ANP

Bij een test met het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD heeft de VS een ballistische raket onderschept. De raket, bedoeld om doelen te treffen op een middellange afstand, werd boven de Stille Oceaan afgevuurd door de Amerikaanse luchtmacht. Een THAAD-installatie in Alaska schoot hem uit de lucht.

Volgens het Pentagon was de test bedoeld om gegevens te verzamelen over de gevaren van een aanval met ballistische raketten. De VS wil zo de groeiende dreiging vanuit Noord-Korea voor blijven.

Noord-Korea lanceerde vrijdag opnieuw een langeafstandsraket die voor de kust van Japan in zee viel. Volgens Zuid-Koreaanse militaire bronnen zou de raket een bereik tot diep in de Verenigde Staten hebben. Zuid-Korea en de VS hebben als reactie op de Noord-Koreaanse lancering een militaire oefening gedaan waarbij enkele raketten zijn afgevuurd.

Vijftiende onderschepping

Een Amerikaanse generaal die betrokken was bij de test boven de Stille Oceaan herhaalde dat de VS de spanning op het Koreaanse schiereiland langs diplomatieke weg wil oplossen. "Maar we zijn het aan onze bondgenoten verplicht om onze betrokkenheid te laten zien, terwijl we rekening houden met de slechtst denkbare uitkomst."

De test van vandaag is de vijftiende succesvolle onderschepping met het THAAD-systeem, dat ook in Zuid-Korea staat. De plaatsing van het Amerikaanse raketafweersysteem in Zuid-Korea kwam de VS op veel kritiek te staan, ook van China. Het land vreest dat het machtsevenwicht in de regio erdoor wordt bedreigd.

STER reclame