Demonstratie tegen de arrestatie van de journalisten voor de rechtszaal in Istanbul AFP

Zeven medewerkers van een oppositiekrant in Turkije worden in afwachting van hun rechtszaak vrijgelaten. Dat heeft een rechtbank in Istanbul beslist.

De journalisten van de krant Cumhuriyet worden verdacht van het steunen van een terroristische organisatie. Zelf hebben ze dat stellig ontkend. Vijf andere medewerkers van de krant, onder wie de hoofdredacteur en een beroemde journalist, blijven nog wel vastzitten.

In totaal staan negentien mensen terecht in de zaak. Sommigen van hen zitten al 9 maanden in voorarrest en er hangen hen celstraffen van 7,5 tot 43 jaar boven het hoofd. De rechtszaak is opgeschort tot 11 september.

Persbreidel

De arrestatie van de Cumhuriyet-medewerkers staat niet op zichzelf. De Turkse president Erdogan liet na de mislukte staatsgreep van vorig jaar meer dan 50.000 mensen oppakken, onder wie veel journalisten, activisten en juristen.

Critici stellen dat de persvrijheid in het land ernstig onder druk is komen te staan; zo zou het in Turkije steeds gevaarlijker worden om kritiek te uiten op Erdogan. De Turkse regering spreekt tegen dat er sprake is van een persbreidel.

STER reclame