AFP

De terugkeer van moslims op de Tempelberg om daar te gaan bidden bij de al-Aqsa-moskee is gepaard gegaan met geweld. Palestijnen gooiden met stenen en de Israëlische politie vuurde rubberen kogels af en gebruikte traangas.

Volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan zijn zeker vijftig Palestijnen gewond geraakt. De toch al gespannen situatie zou zijn geëscaleerd toen de Israëlische politie een van de toegangshekken afsloot terwijl er grote groepen gelovigen stonden te wachten om naar binnen te mogen.

Geweld bij de Tempelberg; zeker 50 Palestijnen gewond

De Palestijnen waren in groten getale teruggekeerd naar de Tempelberg na een boycot van bijna twee weken. Die was ingesteld toen Israël veiligheidspoortjes aan de Palestijnse kant van het complex had gezet.

Israël besloot tot de veiligheidsmaatregel als reactie op het doodschieten van twee Israëlische militairen, op 14 juli, door Israëlische Arabieren. Het plaatsen van de poortjes leidde tot grote woede bij de Palestijnen.

Diplomatiek overleg

De spanningen liepen hoog op, ook buiten Israël. Achter de schermen volgde druk diplomatiek overleg, waarbij de VS en Jordanië een belangrijke rol speelden. Jordanië beheert de heiligdommen op de Tempelberg en er wonen veel Palestijnen in Jordanië.

Israël haalde begin deze week weliswaar de poortjes weg maar verving die door camera's en andere geavanceerde veiligheidsmaatregelen. Dat was voor de Palestijnen niet genoeg om de boycot op te heffen.

Gisteravond begon Israël alsnog met het weghalen van alle veiligheidsmaatregelen en dat was voor de Palestijnse geestelijk leiders aanleiding om gelovigen op te roepen weer op de Tempelberg te gaan bidden.

STER reclame