Reuters

Moslimleiders in Jeruzalem hebben gelovigen opgeroepen vooral weer te gaan bidden op de Tempelberg. Ze zijn tevreden met het besluit dat Israël heeft genomen om alle nieuwe veiligheidsmaatregelen terug te draaien.

Ook de Waqf, de Jordaanse organisatie die de heiligdommen op de Tempelberg beheert, doet die oproep. "We roepen alle imams in Jeruzalem op hun moskee vrijdag te sluiten en te gaan bidden op de Tempelberg", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Israël verwijderde gisteravond de slimme camera's die waren opgehangen ter vervanging van de detectiepoortjes. Die metaaldetectoren waren geplaatst nadat twee Israëlische politiemensen waren doodgeschoten, twee weken geleden.

De poortjes leidden tot grote protesten in de Arabische wereld. Uit protest gingen moslims in Jeruzalem niet meer op de Tempelberg bidden, maar gewoon op straat.

Slimme camera's

Israël haalde de detectiepoortjes dinsdag daarom weer weg, maar plaatste wel camera's die bijvoorbeeld kunnen zien of iemand een wapen bij zich heeft. Die zijn nu ook weer verwijderd.

Uit voorzorg heeft Israël daarom alvast extra troepen in gereedheid gebracht voor het vrijdagmiddaggebed.

STER reclame