1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Vakbond stapt naar inspectie om gebrek aan training politie

Politiebond ACP wil dat de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) onderzoek gaat doen naar de training van de politie. Volgens een enquête onder 350 leden van de bond vindt 60 procent van de agenten dat ze te weinig training krijgen.

In de cao van de politie is afgesproken dat agenten 42 uur per jaar les krijgen om hun vaardigheden op peil te houden, maar dat wordt bij lange na niet gehaald, zegt de ACP.

"Als een agent door gebrek aan training een fout maakt bij bijvoorbeeld een arrestatie, dan staan de kranten er vol mee", zegt Gerrit van de Kamp van de vakbond. "We hebben de inspectie gevraagd om de zaak diep te onderzoeken, te handhaven en boetes op te leggen."

Van de Kamp noemt het niveau van de trainingen goed, maar hij ziet dat het tijdgebrek zijn tol eist. "We merken dat er vaak haast wordt gemaakt, en dat gaat weleens ten koste van de kwaliteit."

Bekend probleem

Er wordt al langer geklaagd over gebrekkige training bij de politie. Zo zouden de rijvaardigheidstrainingen niet op orde zijn en in december vorig jaar werd al aan de bel getrokken over het aantal trainingsuren.

De korpsleiding zegt in een schriftelijke reactie dat er een actieplan is opgesteld om "op termijn" het aantal trainingsuren gelijk te trekken met de afspraken uit de cao. "De politie zet alles op alles om deze ingrijpende en arbeidsintensieve aanpassingen voor het einde van dit jaar rond te krijgen. Het gaat echter naar alle waarschijnlijkheid meer tijd kosten om dit in volle omvang en naar tevredenheid van alle betrokkenen te bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl