Geen opfriscursus voor agent achter het stuur: geen drama, zegt de politie
Veilig de verkeersregels overtreden: dat is wat agenten leren op de rijopleiding van de Politieacademie. De politie wil hun kennis en vaardigheden met een verplichte training op peil houden, maar dat lukt maar mondjesmaat. Door een tekort aan docenten lopen duizenden agenten de training mis.
Dat is niet fraai, maar ook niet dramatisch, zegt Leonard Kok van de Nationale Politie. Hij is binnen het korps verantwoordelijk voor de rij-opleidingen. "Alle agenten hebben bij hun opleiding een basis-rijopleiding gehad", benadrukt hij. "Maar we vinden de veiligheid van politiemensen en andere verkeersdeelnemers belangrijk. Daarom is het van belang dat alle politiemensen eens in de drie jaar deze training afleggen."
'Vlotte wijze'
Bij de opfriscursus wordt de theorie bijgespijkerd en worden praktijksituaties geoefend. "Met name het rijden met hoge snelheden en hoe je dan door bochten gaat en remt", zegt Kok. Hard, maar veilig rijden is een van de belangrijkste rijvaardigheden van politie-agenten. De Politieacademie omschrijft de opleiding zo: "Je leert je op een vlotte wijze te verplaatsen, waarbij de veiligheid voor jou, je collega en de andere weggebruikers voorop staat".
Daarbij komt dat de politie is vrijgesteld van sommige verkeersregels die voor gewone automobilisten wel gelden. Zo mogen ze in bepaalde situaties door rood rijden, doorgetrokken strepen negeren en over de vluchtstrook rijden, ook zonder zwaailicht en sirene. Die bevoegdheden vereisen een scherp oog en reactievermogen van de agent achter het stuur.
Veel agenten vallen dagelijks terug op wat ze op de rijopleiding hebben geleerd. Een achtervolgde auto klemrijden, de weg afzetten, spoorbomen omzeilen: het komt allemaal voor. Maar dat maakt de oplossing van het docententekort ook ingewikkeld, zegt Kok. "Alleen politiemensen geven deze opleidingen. Dat kan niet iedere rij-instructeur doen."
Waterwerpers
De rijvaardigheidstraining werd twee jaar geleden verplicht gesteld, omdat er relatief veel schade was met politieauto's. Het is een van de vele cursussen en opleidingen die agenten kunnen volgen. Voor bijvoorbeeld waterwerpers, ME-busjes en pantserwagens hebben agenten extra papieren nodig.
Kok verwacht dat de politie "de komende jaren" nodig heeft om alle 30.000 agenten op tijd aan de zogenoemde herhalingsinstructie te laten deelnemen. De werving voor nieuwe docenten is inmiddels begonnen.