NOS NieuwsAangepast

Rijopleiding Politieacademie deels plat door docentenactie

Docenten van de rijopleiding aan de Politieacademie in Apeldoorn hebben het werk de afgelopen twee dagen deels neergelegd. Daardoor konden enkele tientallen agenten geen examen doen voor hun rijopleiding.

De Politieacademie heeft inmiddels met de betrokken docenten gekeken naar een oplossing. De staking is daarna beëindigd. De docenten gaan morgen weer aan het werk.

De actievoerders zijn ontevreden over hun nieuwe functie per 1 januari, wanneer de nu nog zelfstandige Politieacademie opgaat in de Nationale Politie. De ongeveer zestig docenten vinden dat ze veel zwaarder werk doen dan in hun nieuwe functie staat omschreven. Daardoor lopen ze een toeslag mis. Volgens de docenten zou de toeslag al in 2012 ingaan. Doordat dat niet is gebeurd, zijn ze al duizenden euro's misgelopen, zeggen ze.

De docenten hebben nu de toezegging van het ministerie gekregen dat er voor 1 mei volgend jaar een nieuwe functieomschrijving ligt.

Terugwerkende kracht

De docenten trainen agenten om zo snel mogelijk naar een melding te gaan. Ze zitten veel op de weg en komen soms in risicovolle situaties. Bovendien verrichten de leerkrachten gewoon politiewerk als ze ergens als eerste ter plaatse zijn. Daarom vinden ze dat ze recht hebben op de toeslag voor verzwaarde werkomstandigheden.

Ze eisten dat ze met terugwerkende kracht extra betaald zouden krijgen, maar garanties bleven uit. Daarom besloten ze om geen gevaarlijke manoeuvres meer te oefenen met agenten en niet meer met herkenbare politieauto's de weg op te gaan. Daardoor konden cursisten geen examen doen.

Ook elders onvrede

De Politieacademie is niet de enige plek waar onvrede is over de nieuwe functieomschrijvingen bij de Nationale Politie. Duizenden politiemedewerkers hebben bezwaar aangetekend.

Onlangs hield de waterpolitie nog schepen langs de kant. De waterpolitie heeft inmiddels de toezegging dat hun functie wordt aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl