De slachtoffers werden vandaag begraven. De staande man links is de vader van een van de twee EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Jordanië laat Israëlisch ambassadepersoneel gaan

Jordanië heeft het personeel van de Israëlische ambassade laten gaan, inclusief de beveiliger die betrokken was bij het schietincident van gisteravond. Daarbij kwamen twee Jordaniërs om het leven. Een van hen viel de beveiliger aan, zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israël wilde het personeel al direct na het incident terughalen, maar Jordanië hield dat tegen. Jordanië wilde de beveiliger eerst ondervragen. Dat is tegen de afspraken van de Weense Conventie.

Tempelberg

Het incident op de ambassade komt bij de spanningen die er al zijn over de Tempelberg. Jordanië is boos over de detectiepoortjes die Israël heeft neergezet. Dat deed Israël nadat twee Israëlische politiemensen waren doodgeschoten bij de Tempelberg.

De plaatsing van de poortjes leidde onder meer in Jordanië tot felle protesten. De Tempelberg is door Israël geannexeerd, maar het beheer van de heiligdommen is nog altijd in Jordaanse handen. Er zijn zowel joodse als islamitische en christelijke heiligdommen op de berg.

De Turkse president Erdogan heeft ook kritiek geuit op de poortjes. Volgens hem schaadt Israël daarmee niet alleen zichzelf, maar de hele regio.

STER reclame