Schade na aardbeving op Kos
NOS NieuwsAangepast

Horeca op Kos was even bezorgd, maar toeristen blijven komen

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Toen we hier twee weken geleden waren, zat Kos weer in de lift. Vooral Nederlanders zouden weer terugkomen. Het aantal boekingen was met 70 procent gestegen. Er heerste optimisme.

Toen kwam de aardbeving. De hotel- en restauranteigenaren zijn nu even niet meer zo bezig met de toekomst. Konstandina Svynou, de voorzitter van hotelassociatie Kos, heeft zware dagen achter de rug. Ze ziet er vermoeid uit. Collega-eigenaars vragen om hulp omdat ze bijvoorbeeld geen water in hun hotel hebben. Svynou belt de instanties af om hen te komen helpen.

De meeste hotels in Kos-Stad hebben weinig of geen schade opgelopen, maar een paar moesten hun klanten elders onderbrengen. In het Maritina hotel - van Svynou - zijn toeristen opgevangen. "We doen ons uiterste best toeristen gerust te stellen. Dat het veilig is in onze hotels."

Je probeert toeristen uit te leggen dat de naschokken een normaal verschijnsel zijn na zo'n aardbeving.

Monique van Wittmarschen

Het restaurant van Monique van Wittmarschen en haar Griekse man Theodoros heeft schade opgelopen bij de aardbeving. Veel glaswerk en flessen wijn zijn kapot en elektrische apparatuur is ontregeld.

Toch zijn ze vrijdagavond opengegaan, vooral ook voor de toeristen die op straat verbleven. "We hebben gekookt voor de mensen en met ze gepraat. Je probeert ze uit te leggen dat de naschokken een normaal verschijnsel zijn na zo'n aardbeving", vertelt ze.

Vooral de eerste 24 uur na de beving was er verslagenheid, maar inmiddels is veel horeca weer open. Het puin wordt opgeruimd en er worden plannen gemaakt om de antieke monumenten die schade hebben opgelopen weer te herstellen.

Schade na aardbeving op Kos

Rijen toeristen

Aanvankelijk hadden ondernemers op het eiland toch wel wat zorgen over een mogelijke terugval van het toerisme na de beving. Maar die vrees lijkt ongegrond. Alleen al uit Nederland zijn al weer acht vluchten aangekomen.

Terwijl we rondlopen in Kos-Stad zien we rijen toeristen met koffers voorbij komen. Het vakantieseizoen is in volle gang.

De ondernemers in de toeristenindustrie hebben genoeg veerkracht om na de beving weer om te schakelen. Monique van Wittmarschen reageert nuchter en reëel. "Het is belangrijk te laten zien dat alles weer normaal is. Het is gebeurd en we zijn er nog. En je gaat verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl