Toeristen op boot naar Bodrum in haven Kos-stad
NOS NieuwsAangepast

Toerisme op Kos zit in de lift: 'We zijn vooral blij met Nederlanders'

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Het toerisme op het Griekse eiland Kos zit flink in de lift. Vooral Nederlandse toeristen hebben het populaire fietseiland hervonden. Volgens reisorganisaties zijn de boekingen naar Kos met ongeveer 70 procent gestegen.

Daarmee is Kos een van de topbestemmingen onder de eilanden dichtbij Turkije. Ook Rhodos, Samos en Lesbos doen het goed. De negatieve effecten na de vluchtelingenstromen vanuit Turkije in de zomer van 2015 lijken verdwenen.

Zonsondergang op Kos

Judith Korver zit met haar dochters Esra en Famke te eten in een restaurant aan zee, in Kos-stad (de hoofdstad). De zonsondergang laat een rode gloed achter boven de stad en achter de bergen van de tegenoverliggende Turkse kust. "We genieten van Griekenland, want we houden van Griekenland", zegt Judith.

Elk jaar gaat ze met een of beide dochters een weekje op vakantie. En dit jaar is het Kos geworden. "We hebben gekeken naar wat er allemaal beschikbaar was, of het geschikt is voor jongelui en in hoeverre het betaalbaar is. Toen kwamen we uit bij Kos."

Judith Korver en dochters Esra en Famke

Judith weet dat de eilanden dicht bij Turkije het moeilijk hebben gehad na de vluchtelingenstroom van 2015. "Dus ik heb eerst goed georiënteerd of Kos geschikt is als vakantiebestemming." Ze kijkt om zich heen. Het is druk op de boulevard, er lopen en fietsen veel toeristen. Ze vervolgt: "We hebben nog geen enkele vluchteling gezien."

Een paar kilometer verderop, iets buiten de stad, ligt Milos Beach. Daar zitten Rianne, Ashley en Mandy, drie vriendinnen uit Assendelft. Voor hen zit de vakantie er bijna op. "Dit is de negende dag, morgen gaan we helaas weer naar huis", zeggen ze bijna in koor. "We hebben het heerlijk gehad hier. Het is elke dag mooi weer, we zijn veel op stap geweest en bijna iedere dag uit eten."

Over Kos hadden ze positieve verhalen gehoord. "Het is kleinschaliger dan Mallorca of Albufeira, maar dat heeft juist z'n charme", zegt Ashley. Bij de vluchtelingenkwestie hebben ze niet stilgestaan. "Maar nu je het zegt, veel vrienden die een paar jaar niet naar Kos geweest zijn, komen er nu weer terug."

Milos Beach

Andreas Anastasopoulos, manager van een bar op Milos Beach, herinnert het zich maar al te goed. Het seizoen was in 2015 heel goed begonnen, vertelt hij. "We hielden 's avonds feestjes op het strand. Maar toen kwamen de vluchtelingen, dat was vooral in augustus en september."

"Elke dag kwamen zo'n vijf tot tien boten vanaf de Turkse kust. We hielpen de mensen uit zee en brachten ze naar de haven. Daar waren op een gegeven moment duizenden mensen. Dat heeft, onterecht, een negatief effect gehad op het toerisme het jaar daarna."

Nu, na twee moeilijke zomers, loopt de bar weer goed. Maar Andreas maakt zich wel zorgen over het all inclusive arrangement. "Mensen die zo'n hotelpakket boeken komen niet voor Griekenland of voor Kos. Ze zitten een week in een hotel, maken een boottochtje naar Bodrum in Turkije en gaan weer naar huis. Er zijn meer toeristen hier, maar ze geven minder geld uit op het eiland."

Andreas Anastasopoulos, manager van een bar op Milos Beach

Ook Monique van Wittmarschen en haar Griekse man Theodoros, die het Mezzaluna restaurant runnen in Kos-stad, zien dat de lokale middenstand last heeft van de all inclusive hotelpakketten. "Dat wordt vaak erg gepusht, ook vanuit Nederland."

"Eerst gingen de Nederlanders vaak naar de kleinere hotels, maar dat is nu niet meer zo", vertelt ze. "Dat is jammer, omdat er zo minder aandacht is voor de lokale producten en de lokale Griekse sfeer. Kos is te klein voor dit soort massatoerisme."

We hebben journalisten uitgenodigd om te laten zien hoe het op Kos is. Het imago is hersteld.

Hoteleigenaresse Konstandina Svynou

"Maar eigenlijk mogen we niet klagen, want het gaat veel beter dan de afgelopen twee jaar. Dat komt ook doordat wij veel werken met de Griekse toeristen en de lokale mensen van het eiland. Dus we hebben er in mindere mate last van, maar het zou stukken beter kunnen gaan."

Monique, die al meer dan dertig jaar op Kos woont, vreest dat als deze ontwikkeling doorgaat veel kleinere toeristische winkels het niet meer zullen redden.

Hoteleigenaars blij

Hoteleigenaresse Konstandina Svynou vertelt dat ze blij is met de terugkeer van toeristen, in het bijzonder Nederlanders. Haar familie bezit twee middelgrote hotels en een restaurant. Sinds twee jaar is Svynou voorzitter van de hotelassociatie op Kos.

"We zagen halverwege het vorige seizoen dat het beter ging, maar zien dat Kos nu ook echt terug is op de markt. Daar hebben we hard voor gewerkt, met een advertentiecampagne en bezoekjes aan vakantiebeurzen. En we hebben journalisten uitgenodigd om te laten zien hoe het echte beeld op Kos is. Het imago is hersteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl