O.J. Simpson pleitte donderdag in een speciale hoorzitting voor vervroegde vrijlating
NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: wereldberoemde filmmuziek en fascinatie voor O.J.

Miljoenen Amerikanen zaten donderdag aan de buis gekluisterd voor de hoorzitting waarbij O.J. Simpson te horen kreeg dat hij vanaf 1 oktober weer een vrij man zal zijn. De fascinatie voor de vroegere American-footballspeler en acteur is nog steeds groot.

Vera Mulder, journalist bij De Correspondent, begrijpt dat wel. De zaak draait al lang niet meer om de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, er wordt ook "op oneindig veel manieren omgesprongen met vooroordelen", vertelt ze in de podcast met het beste uit NOS Met het Oog op Morgen.

Er is te weinig aandacht voor de rol van migratie bij de jeugdzorg. Zo oordeelde de inspectie deze week naar aanleiding van de zelfmoord van de 15-jarige Tharukshan Selvam uit Heerlen. De jongen verhuisde op 9-jarige leeftijd van Sri Lanka naar Nederland.

Kitlyn Tjin a Djie is gespecialiseerd in hulpverlening voor jongeren met een migratie-achtergrond en herkent het probleem. De tweedegeneratiemigrantenkinderen 'dragen' het verdriet van de ouders. "Ze ontzien hen en zorgen dat ze niet lastig zijn."

Deze zomer stellen we aan onze vaste deskundigen de vraag wie ze het meest bewonderen. Het leverde deze week een inspirerend gesprek op met dirigent Jurjen Hempel. De stokoude, maar topfitte Herbert Blomstedt geldt voor hem als de ultieme held in zijn vakgebied. Hoe word je zo'n talentvolle dirigent? 'Heel oud worden,' aldus Hempel.

Er was meer aandacht voor klassieke muziek in Het Oog deze week. Met dirigent Ernst van Tiel vierden we de 85ste verjaardag van filmcomponist John Williams. Zijn persoon is misschien niet bij iedereen bekend, maar wie ooit Star Wars, Indiana Jones, Jaws of Harry Potter heeft gezien, herkent zijn werk direct. Van Tiel legt uit hoe belangrijk Williams voor de filmindustrie is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl