De jongen pleegde zelfmoord omdat hij werd gepest
NOS NieuwsAangepast

Toezicht schoot tekort bij 15-jarige scholier die zelfmoord pleegde

Het toezicht van hulpinstanties op de 15-jarige scholier uit Heerlen die in januari zelfmoord pleegde omdat hij werd gepest, schoot tekort. Dat zeggen de samenwerkende inspecties van Toezicht Sociaal Domein, die de zaak onderzochten.

Volgens de inspecties waren de gezamenlijke zorg en ondersteuning aan de jongen "onvoldoende passend voor zijn problematiek". Dat komt omdat de betrokken instanties de informatie die zij hadden niet goed met elkaar deelden, waardoor niemand een volledig beeld had van de problemen van de jongen. Ook was er te weinig aandacht voor de migratieachtergrond van de jongen en zijn gezin.

Migratie heeft een grote invloed op het gezinsleven, stellen de inspectieleden. Het werkt door op veel niveaus, vaak ook op de opvattingen over opvoeding en de daarbij te gebruiken methoden. Daarom is het belangrijk dat professionals zich daar bewust van zijn.

Delen informatie ontoereikend

De jongen pleegde begin dit jaar zelfmoord. Hij werd door medescholieren gepest, vooral op internet. Via anonieme accounts zouden er foto's zijn geplaatst onder zijn naam en ook werd hij online uitgescholden.

Na een eerste zelfmoordpoging werden de politie, school en gemeente ingeschakeld. Er volgde een gesprek, maar dat leverde volgens de familie weinig op. "Ze hebben hem gevraagd of hij hulp nodig had, maar daarop heeft hij 'nee' gezegd", zei een woordvoerder van de familie.

In het rapport wordt benadrukt dat individuele zorgverleners geen blaam treft en dat zij hun werk goed hebben gedaan. Zij hebben zich intensief ingezet, maar door het ontbreken van een compleet beeld van de problemen waren de zorg en ondersteuning niet toereikend.

'De stoel blijft leeg'

In het rapport worden verbeteringen aangedragen om de zorg in het vervolg te verbeteren. "De verbeterpunten onderschrijven wij en gaan we zonder uitzondering uitvoeren", zegt wethouder Jeugd van Heerlen, Jordy Clemens, in een persconferentie over het rapport. Hij benadrukt dat er geen garanties gegeven kunnen worden, maar "we doen er alles aan om de kans op zo een drama zo klein mogelijk te maken".

De directeur van de school van de jongen zei dat de zelfdoding nog elke dag te voelen is. "De stoel blijft leeg", zei hij. "Het gevoel dat je gefaald hebt, neem je niet weg. Want je hebt het niet kunnen voorkomen."

Personeelsleden van de school die problemen bij kinderen signaleren werken onder spanning, zei de directeur. "Het zelfvertrouwen van mensen die signaleren was weg." Daardoor worden er nu veel meer meldingen gedaan. "Elk geval wordt direct geëscaleerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl