Betogers in Al-Hoceima worden tegengehouden door de politie
NOS NieuwsAangepast

Traangas bij demonstratie in Marokko

De Marokkaanse politie heeft traangas gebruikt tegen honderden betogers in de havenstad Al-Hoceima. Daar is een demonstratie aan de gang tegen onder meer achterstelling van het Rifgebied.

De betoging volgde op een reeks protestacties, die begonnen na de dood van een visverkoper, in oktober vorig jaar. De politie had zijn handel in beslag genomen en toen hij die wilde terughalen kwam hij om in een vuilniswagen.

Er was al de hele dag veel politie op de been in de havenstad annex badplaats. De toegangswegen werden extra gecontroleerd en de autoriteiten deden er alles aan om zo min mogelijk betogers door te laten. Zo werden taxichauffeurs betaald om een dag vrij te zijn.

Telefoon en internet

Toch waren er uiteindelijk honderden betogers in de stad. Hoeveel het er precies zijn en wat er overal in Al-Hoceima gebeurt, is moeilijk te zeggen. De informatievoorziening wordt sterk belemmerd door slechte telefoon- en internetverbindingen. Ook zijn verschillende bloggers die beelden doorgaven van de gebeurtenissen de afgelopen tijd gearresteerd.

De politie slaagde erin te voorkomen dat alle betogers zich verzamelden op een plein in het centrum. In groepjes verdeeld trokken ze daarop door de stad, achtervolgd door agenten met wapenstokken en traangas.

Stenen

Correspondent Sjoukje Rietbroek zag dat de politie hard optrad en charges uitvoerde. Er reed een politiebusje rond waarvan de ruiten waren ingegooid en op sommige plaatsen liggen er ook stenen op straat. Toch zijn de meeste betogers volgens haar niet uit op rellen of geweld.

Zeker één Marokkaanse Nederlander is tijdens de betoging opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl