Aangepast

'In het Rifgebied worden willekeurig klappen uitgedeeld'

In het Marokkaanse Rifgebied wordt al maanden gedemonstreerd, omdat inwoners vinden dat hun regio wordt achtergesteld door de overheid. En de afgelopen dagen is de situatie in kustplaats Al Hoceima grimmiger geworden.

De marechaussee en de oproerpolitie staan nu ook op het strand en in de zee om zo veel mogelijk controle uit te oefenen. Ze hopen dat demonstranten zo niet bij elkaar komen en de straat opgaan. Hoe is de situatie daar nu?

"Mensen worden willekeurig geslagen door de agenten", vertelt Ibrahim. Dat is niet zijn echte naam, want hij is bang dat de politie dan bij hem voor de deur staat.

Ibrahim woont in Nederland, maar is op vakantie in Marokko en komt daar al jaren. Maar niet eerder was hij bang om met zijn vrienden naar het strand te gaan voor een potje voetbal of een duik in de Alboránzee.

De politie vormt een blok tegen badgasten in zee

"Een groepje jonge mannen? Dat valt precies in het profiel dat de politie heeft van demonstranten", legt Marokko-correspondent Sjoukje Rietbroek uit. "Ongeacht of ze er echt iets mee te maken hebben. Ze zijn echt bezig met de boel zo veel mogelijk onder controle houden."

Dat betekent ook dat mensen uit verschillende wijken elkaar niet mogen opzoeken en dat mensen die na 21.00 uur 's avonds op straat rondhangen door de politie worden ondervraagd.

"Foto's en filmpjes maken van de agenten of de protesten met je telefoon mag ook niet", vertelt Ibrahim. "Dan wordt je telefoon afgepakt en wordt het materiaal gewist", reageert Sjoukje.

De sfeer in het Rifgebied, in het noorden van Marokko, is na de arrestatie van protestleider Nasser Zafzafi gewelddadiger geworden; sinds afgelopen week grijpt de politie ook zwaarder in. "Toen was het Suikerfeest, waarbij de situatie flink uit de hand liep", zegt Sjoukje. "Demonstranten werden harder neergeslagen."

Nasser Zafzafi tijdens een protest op 18 mei

"Maar die situatie kun je echt niet alleen aan de ordetroepen wijten", stelt Sjoukje. "Die agenten moeten dag en nacht de wacht houden, slapen in busjes en tijdens de ramadan waren ze ook nog hongerig en dorstig. En als ze dan eindelijk mochten eten kregen ze nauwelijks pauze."

"Als je zo uitgeput, hongerig en dorstig bent, kan daar geen mens tegenop. Dan kan het zijn dat de politie veel sneller en heftiger op provocaties van demonstranten reageert. Daar moeten ze boven staan, maar demonstranten slingeren ook beledigingen naar hun hoofd."

Dat dit tot serieuze aanvaringen leidt, bleek vorige week wel. Toen berichtten lokale autoriteiten nog dat er bijna tachtig politieagenten gewond raakten bij twee dagen aan protesten. Volgens een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie werden 150 demonstranten opgepakt.

Hieronder leggen we je in anderhalve minuut uit waarom er in Noord-Marokko geprotesteerd wordt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Uiteindelijk zijn beide kanten de steun van het volk aan het verliezen, zegt Sjoukje. "Ze worden allebei steeds harder. Aan de ene kant is er dan meer steun voor de overheid vanwege de agressieve houding van de demonstranten, maar dat is andersom net zo goed voor demonstranten door het gewelddadige optreden van de agenten."

Deel artikel: