Minister Gabriel tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Duitsland over Turkije: de maat is vol

Duitsland zet nieuwe stappen tegen Turkije. Nu het land de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner heeft opgepakt en hem in voorlopige hechtenis houdt, is de maat vol voor de Duitse regering.

Een van de maatregelen die Duitsland neemt is het aanscherpen van het reisadvies. "Iedereen moet zich afvragen of hij wel echt naar Turkije wil", zegt minister Gabriel van Buitenlandse Zaken. "Mensen die van Duitsland naar Turkije willen reizen, lopen een risico."

Verder wordt bedrijven afgeraden nog in Turkije te investeren. Duitsland wil daarnaast met de EU-landen overleggen over het bevriezen van toetredingsbijdragen. Op dit moment krijgt Turkije enkele honderden miljoenen euro's per jaar van Brussel.

De Nederlandse minister Koenders pleit al langer voor het stopzetten van de zogeheten 'preaccesiesteun' voor Turkije. In een brief aan de Kamer gisteren schreef de minister dat het kabinet "de arrestaties en het gebrek aan bescherming van mensenrechtenverdedigers in Turkije veroordeelt". Nederland pleit voor de onmiddellijke vrijlating van de arrestanten.

Reisadvies

Het Nederlandse reisadvies naar Turkije wordt aangepast, al is dat niet zozeer vanwege de Duitse kwestie, maar vooral door de verlenging van de noodtoestand in Turkije.

Duitse minister Gabriel: iedereen moet zich afvragen of hij wel echt naar Turkije wil

Op een persconferentie zei Gabriel dat Duitsland een nieuwe Turkije-politiek gaat voeren: "We moeten tot een nieuwe houding ten opzichte van Turkije komen. Zo kan het niet verder gaan."

De maatregelen zijn afgestemd met bondskanselier Merkel en SPD-voorzitter Schulz. Merkel noemt de maatregelen "noodzakelijk en onontbeerlijk, gezien de ontwikkelingen".

Arrestatie

Steudtner werd op 5 juli met andere activisten opgepakt toen zij een cursus volgden in de buurt van Istanbul. Een van de anderen is de Turkse directeur van Amnesty International.

Het Turkse OM zegt dat de groep is opgepakt voor deelname aan een gewapende terroristische organisatie. Maar mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bestrijdt dat en spreekt van een politiek motief.

De arrestatie van Steudtner is volgens minister Gabriel willekeurig. De verdenkingen zijn er volgens hem met de haren
bijgesleept. Duitsland eist de onmiddellijke vrijlating van Steudtner en onbeperkte toegang voor consulaire bijstand.

De Turkse ambassadeur in Duitsland werd gisteren op het matje geroepen om uitleg te geven over de arrestaties. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegen de ambassadeur gezegd dat de arrestaties onbegrijpelijk zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Turkije zei in reactie daarop dat de opmerkingen van Duitsland onacceptabel zijn. "Duitsland is te ver gegaan door zich te bemoeien met het Turkse rechtssysteem", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Minister Gabriel is vanwege de kwestie vervroegd teruggekomen van zijn vakantie. Tijdens de persconferentie zei hij dat de arrestaties een poging zijn om critici monddood te maken.

Spanningen

Er zijn al langer spanningen tussen Turkije en Duitsland. Zo is Duitsland ontstemd vanwege de arrestatie van een Turks-Duitse journalist in Turkije, Deniz Yücel. Die zit al sinds februari zonder proces vast, vanwege "propaganda voor terreur" en het "aanzetten tot haat".

Daarnaast weigert Turkije om Duitse politici op bezoek te laten gaan bij Duitse militairen die in Turkije zijn gestationeerd. Duitsland besloot daarop zijn troepen over te plaatsen naar Jordanië.

Turkije is op zijn beurt niet gelukkig met het politiek asiel dat Turkse officieren hebben gekregen in Duitsland na de mislukte staatsgreep in het land in juli vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl