Amerikaanse sancties voor handelen met Iran, maar nucleaire deal blijft intact
De Amerikaanse regering heeft nieuwe economische sancties afgekondigd tegen achttien groepen en personen die goederen of diensten hebben geleverd aan Iran. Ze hebben meegewerkt aan niet-nucleaire wapenprogramma's van de Iraanse regering.
De sancties komen een dag nadat Trump morrend akkoord is gegaan met de vaststelling dat Iran meewerkt aan de uitvoering van de nucleaire deal die in 2015 met Iran is gesloten.
De Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en Iran kwamen in april 2015 tot een akkoord over het nucleaire programma. De partijen kwamen overeen dat Teheran een deel van zijn nucleaire activiteiten bevriest in ruil voor verlichting van de economische sancties.
De Amerikaanse regering moet het Congres elke drie maanden laten weten of Iran de overeenkomst nog naleeft. De deadline van de termijn liep gisteravond af.
'Geruzie'
President Trump heeft veel kritiek op de overeenkomst met Iran, die is gesloten door zijn voorganger, president Obama. Trump vindt de deal een "gevaarlijke capitulatie in de richting van Iran".
Volgens The New York Times heeft Trump zich gisteren na uren van geruzie laten overtuigen door zijn veiligheidsadviseurs om het akkoord in stand te houden, maar wil hij eigenlijk zo snel mogelijk af van de overeenkomst. Het is de tweede keer dat Trump in zijn termijn als president de overeenkomst met Iran bevestigt.
Strafmaatregelen
Officieel zijn de strafmaatregelen die vandaag zijn afgekondigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken een reactie op aanhoudende bedreigingen door Iran, in de ogen van de VS. Het land zou bezig zijn het raketprogramma verder te ontwikkelen. Ook beschuldigt de VS Iran van het ondersteunen van terreur in de regio, waaronder het regime van de Syrische president Assad en Houthi-rebellen in Jemen.
De sancties houden in dat alle bezittingen in de VS van de aangewezen personen en organisaties worden bevroren en dat Amerikanen geen zaken meer mogen doen met de betrokken mensen en bedrijven.
Leveringen
De personen en instanties die worden getroffen door de sancties hebben, volgens de VS, steun geleverd aan het Iraanse leger of de Islamitische Revolutionaire Garde, een elite-eenheid. Op de zwarte lijst staan een bedrijf in Iran dat drones ontwikkelt, een Turks bedrijf dat schepen en onderdelen levert en een Chinees bedrijf dat is gespecialiseerd in elektronica.
Andere organisaties worden ervan beschuldigd dat ze hebben geholpen bij de diefstal van softwareprogramma's uit de VS en andere westerse landen en die hebben verkocht aan de Iraanse regering.