Israël tegen Amerikaans-Russisch bestand in zuidwesten van Syrië
Israël is tegen het bestand dat de Verenigde Staten en Rusland zijn overeengekomen voor het zuidwesten van Syrië. Premier Benjamin Netanyahu heeft dat in Parijs gezegd tegen verslaggevers na afloop van zijn ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron.
Het bestand werd op 7 juli aangekondigd na het gesprek tussen president Trump en zijn Russische ambtsgenoot Poetin op de G20 in Hamburg. Door de wapenstilstand in het grensgebied met Jordanië moeten zo'n 60.000 Syrische vluchtelingen hulp kunnen krijgen.
Volgens premier Netanyahu leidt het staakt-het-vuren ertoe dat aartsvijand Iran zijn aanwezigheid in Syrië bestendigt en uitbreidt. Iran is een bondgenoot van de Syrische president Assad en heeft milities en adviseurs in Syrië die het leger helpen. De instelling van een zogeheten veilige zone in het grensgebied met Israël biedt Iran de kans om zijn machtsbasis uit te breiden vlak bij Israël, redeneert Netanyahu.
Hij heeft zijn zorgen vanavond geuit in een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. Israël is er ook fel tegen dat Russische troepen toezicht gaan houden op het bestand in de grensregio met Israël. De Russen en de Iraniërs zijn bondgenoten in Syrië.
Uitbreiding Iraanse troepen
Een Israëlische hoge ambtenaar zei anoniem tegen de krant Ha'aretz dat Israël ervan overtuigd is dat Iran zijn invloed in Syrië aan het uitbreiden is. Iran zou plannen hebben voor een uitgebreide troepenmacht en er een luchtmachtbasis willen vestigen. Ook zou Teheran in Syrië een haven willen aanleggen voor de Iraanse marine.
Macron bevestigde dat hij en Netanyahu de situatie in Syrië hebben besproken. Daarnaast hebben ze gepraat over de nucleaire overeenkomst met Iran. Macron benadrukte dat Frankrijk nauwlettend in de gaten houdt dat Iran de afspraken van de overeenkomst daadwerkelijk uitvoert en daarover contact houdt met Israël.
Macron en Netanyahu waren eerder bij de herdenking van een razzia tegen joden in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste keer dat bij die herdenking een Israëlische minister-president aanwezig was.
De razzia staat bekend onder de naam "rafle du Vel d'Hiv". De naam verwijst naar de wielerbaan Velodrome d'Hiver waar de nazi's, samen met de Franse politie, in juli 1942 13.000 joden hadden samengebracht om ze te deporteren naar Auschwitz.