De historische handdruk tussen Trump en Poetin
NOS NieuwsAangepast

Trump en Poetin geven elkaar voor het eerst een hand

Donald Trump en Vladimir Poetin hebben elkaar vandaag voor het eerst de hand geschud. De presidenten van de VS en Rusland hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Op de G20-top in Hamburg was het dan zo ver.

Op beelden die achter de schermen zijn gemaakt is te zien hoe Trump en Poetin elkaar een hand geven en even met elkaar praten. Vanmiddag is er een langere ontmoeting.

De Amerikaanse president staat bekend om zijn forse handen schudden, waarmee hij volgens critici wil laten zien wie er de baas is. De handdruk vanochtend was zo te zien niets bijzonders; de mannen steken elkaar gelijktijdig de hand toe en Trump probeert niet, zoals anders, de ander naar zich toe te trekken. Wel is te zien hoe hij een schouderklopje geeft aan Poetin. In het filmpje is geknipt, niet alles is te zien.

Eerste ontmoeting Trump en Poetin

De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland staat onder druk. Dat heeft onder meer te maken met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar. De FBI en het Amerikaanse parlement zijn bezig met een onderzoek. Verder zijn er spanningen tussen de VS en Rusland over Syrië en Iran.

Voor het gesprek tussen Poetin en Trump is vanmiddag ruim een half uur uitgetrokken. Daarna volgt een persconferentie.

De G20-top ging van start met de ontvangst van de leiders van de 19 belangrijkste industrielanden en de EU door de Duitse bondskanselier Merkel. Merkel zei dat de hoop van miljoenen mensen op hen is gevestigd. Ze riep de leiders op tot compromissen.

Ongeregeldheden

In Hamburg waren vandaag weer veel demonstraties. Kruispunten en bruggen werden geblokkeerd. Bij een demonstratie sloeg vanochtend de vlam in de pan toen extreem-linkse actievoerders wegen wilden blokkeren.

Klimaat

Op de top wordt gepraat over de wereldhandel, migratie en het klimaat. President Trump is door een aantal grote landen, waaronder Brazilië, India en China, opgeroepen om het klimaatakkoord van Parijs toch na te komen.

Vorige maand maakte Trump bekend dat de VS zich terugtrekt uit de overeenkomst. Ook de Britse premier Theresa May heeft gezegd dat de G20-landen druk op Trump zullen uitoefenen om zijn beslissing te heroverwegen.

Nederland behoort niet tot de G20, maar premier Rutte is wel aanwezig op de top op speciale uitnodiging van bondskanselier Merkel.

Merkel verwelkomt premier Rutte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl