Het nieuwe KPMG-kantoor langs de A9 in Amstelveen
NOS NieuwsAangepast

'Pijnlijke' boete van 8 miljoen euro voor KPMG wegens fraude

Accountantskantoor KPMG heeft een boete van 8 miljoen euro geaccepteerd wegens fraude en valsheid in geschrifte. Dat maken het OM en het bedrijf bekend.

De zaak draait om een dochteronderneming van KPMG die verantwoordelijk was voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor langs de A9 in Amstelveen. Daarbij is opzettelijk gefraudeerd met de belastingaangifte, waardoor de onderneming bijna 13,5 miljoen euro te weinig belasting heeft betaald. Dat belastingvoordeel is inmiddels terugbetaald aan de Belastingdienst.

Naast de schikking heeft het OM besloten om drie betrokken KPMG-medewerkers te dagvaarden. Het gaat om twee directieleden van de dochteronderneming en de financieel leidinggevende. Ook een indirect aandeelhouder die het pand zou ontwikkelen en de notaris zijn voor de rechter geroepen. Op 3 oktober is er een eerste zitting in deze zaak.

'Bladzijde omslaan'

De bestuursvoorzitter van KPMG, Albert Röell, vindt dat KPMG met de schikking zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en hoopt "deze kwestie" nu achter zich te kunnen laten. "De verwijten en de omvang van de transactie zijn pijnlijk voor ons. Wij willen hiermee deze bladzijde uit het verleden omslaan om ons verder te kunnen richten op de toekomst", aldus Röell.

Het OM laat weten te willen voorkomen dat dergelijke problemen zich in de toekomst weer voordoen en ziet de geldboete als passend. De dochteronderneming van KPMG heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie, benadrukt justitie. "Als controleur van jaarrekeningen van bedrijven dienen zij zelf financieel en fiscaal onberispelijk te handelen. Belastingfraude en valsheid in geschrift ondermijnen het systeem van belastingheffing."

Over de schikking die KPMG nu heeft geaccepteerd, zegt het OM verder dat het bedrijf heeft aangetoond zich bewust te zijn dat veranderingen noodzakelijk zijn. Inmiddels bestaat de raad van commissarissen, die toezicht houdt, geheel uit mensen van buitenaf.

Dat veranderprogramma was al in gang gezet toen een eerder schandaal speelde bij KPMG, dat draaide om fraude bij Ballast Nedam. Accountants van KPMG speelden daarbij een rol door financiële sluiproutes op te stellen. In die zaak schikte KPMG met justitie voor 7 miljoen euro wegens omkoping.

Controles

Het is niet de eerste keer dat accountantskantoren in opspraak komen. De vier grootste accountantskantoren van Nederland kregen vorig jaar miljoenenboetes opgelegd omdat de boekhoudcontroles niet op orde waren.

Vorige maand concludeerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat grote accountantskantoren te langzaam verbeteren. Jaarrekeningen worden nog steeds niet altijd voldoende gecontroleerd, zegt de toezichthouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl