NOS NieuwsAangepast

AFM: accountants verbeteren te traag

De grote accountantsorganisaties in Nederland hebben te weinig gedaan om misstanden in de sector aan te pakken. Dat zegt de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Op aandringen van de AFM zijn accountants sinds 2014 bezig om hun werkwijze te verbeteren. Accountants controleerden jaarrekeningen van bedrijven vaak slecht, waardoor fraude niet aan het licht kwam. Ook lieten accountants zich volgens de AFM te vaak leiden door commerciële belangen of eigenbelang. Vorig jaar kregen kantoren boetes tot ruim 2 miljoen euro vanwege wanbeleid.

En het gaat te langzaam met de verbeteringen, constateert de AFM nu in een rapport. Drie grote kantoren, Deloitte, PwC en KPMG, hebben wel meer bereikt op het gebied van gedrag en cultuur dan andere.

Richt je meer op kwaliteit

Het vierde grote kantoor, EY, loopt achter en dat geldt ook voor de kleinere kantoren Mazars, BDO, Accon en Baker Tilly Berk. Het bestuur van die kantoren richt zich nog onvoldoende op kwaliteit, zegt de AFM. Ook wordt niet goed bekeken wat de effecten zijn van maatregelen die al genomen zijn.

Een ander kantoor, Grant Thornton, was geen onderdeel van het onderzoek. De AFM vond dat dit kantoor te weinig voortgang had gemaakt "om onderzoek überhaupt mogelijk te maken".

'Zorgelijk en taai'

"De kwaliteitsbewaking binnen accountantsorganisaties blijft zorgelijk en het doorvoeren van de veranderagenda taai", zegt AFM-bestuurder Gerben Everts. "Het is nu van groot belang dat de leiding van accountantsorganisaties doorzettingsvermogen toont, laat zien dat serieuze verbetering van kwaliteit daadwerkelijk mogelijk is binnen het bestaande businessmodel en de capaciteit hiervoor nu echt wordt vrijgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl