De toezichthouder legt de 'Big 4' boetes op.
NOS Nieuws

AFM legt grote accountantskantoren miljoenen euro's boete op

De vier grootste accountantskantoren van Nederland zijn flink tekortgeschoten in hun boekhoudcontroles. De Autoriteit Financiële Markten legt deze 'Big 4' daarom boetes op.

Het gaat om PwC, EY, KPMG en Deloitte. Volgens de AFM hebben deze kantoren "niet aan hun zorgplicht voldaan". De boetes lopen uiteen van 845.000 euro tot 2.230.000 euro.

Uit eerder onderzoek van de AFM bleek dat deze Big 4 tekort zijn geschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. In meerdere gevallen bleek dat de gebreken zo groot waren dat de accountant bij de afgifte van de controleverklaring van de jaarrekeningen onvoldoende en geen geschikte informatie had verkregen. En dat is in strijd met de wet.

Accountants hebben een wettelijke controletaak. Beleggers, crediteuren en andere belanghebbenden moeten kunnen vertrouwen op het oordeel van een accountant zoals opgenomen in de controleverklaring bij de jaarrekening. Dat kan alleen als een controleverklaring is onderbouwd met voldoende en geschikte controle-informatie.

AFM

Volgens de AFM is bij het bepalen van de hoogte van de boetes rekening gehouden met de ernst en de verwijtbaarheid van de overtreding. Toch zegt het absolute boetebedrag niet een op een hoe erg een kantoor in de fout is gegaan, omdat de periodes waarin de misstanden plaatsvonden en de boetes in de loop van de tijd verschillen.

Reactie PwC

PwC laat in een reactie weten zelf ook al tot de conclusie te zijn gekomen dat een paar van de controle-dossiers niet goed genoeg waren. "Wel hebben wij vastgesteld dat in alle gevallen de controlerend accountant de juiste conclusie heeft getrokken over de onderzochte jaarrekening en alle afgegeven controleverklaringen derhalve konden worden gehandhaafd."

Ook stelt het accountantskantoor dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn om zulke fouten in de toekomst te voorkomen. "Wij realiseren ons goed dat boetes op zich niet tot kwaliteitsverbetering leiden en niet bijdragen aan de verbetering die de sector wil realiseren." Het bedrijf zegt sinds daar sinds 2014 aan te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl