Nabestaanden hebben een bankje geplaatst voor de Russische ambassade
NOS NieuwsAangepast

Stil protest MH17-nabestaanden bij Russische ambassade

Een groep van vijftien nabestaanden van de ramp met de MH17 heeft vanochtend een stille demonstratie gehouden bij de Russische ambassade in Den Haag. Ze verwijten Rusland dat het de waarheidsvinding over de MH17-ramp hindert. Het is voor het eerst dat er openlijk wordt gedemonstreerd tegen de houding van Rusland.

De nabestaanden hebben in het park tegenover de ambassade een herinneringsbankje geplaatst. Het bankje met tekstbordje staat symbool voor hun boodschap: "Waiting for responsibility and full clarity".

Protest nabestaanden MH17-ramp in Den Haag

In een boodschap (.pdf) die bij de ambassade is afgegeven, sommen de nabestaanden een aantal hinderpalen op: Rusland blokkeerde een VN-tribunaal, verbergt getuigen, weigert relevante informatie te verschaffen en presenteert informatie die aantoonbaar onwaar is.

Stop met spelletjes. Wees een natie zo trots en waardig als uw volk.

Boodschap MH17-nabestaanden

Rusland wordt opgeroepen mee te gaan werken om de waarheid boven water te krijgen: "Stop met spelletjes. Wees een natie zo trots en waardig als uw volk."

De actievoerders zeggen dat ze niet namens alle nabestaanden kunnen en willen spreken. Wel weten ze zeker dat de roep om waarheid door velen gedeeld wordt.

Vlucht MH17, een Boeiing 777 van Malaysia Airlines, werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oekraïne was gehaald. Hij stond opgesteld in een veldje in Oost-Oekraïne dat in handen was van Russisch gezinde separatisten. De raketinstallatie is daags na de aanslag weer teruggebracht naar Rusland. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Morgen wordt in aanwezigheid van de koning, koningin en premier Rutte herdacht dat dit precies drie jaar geleden gebeurde.

Australië heeft Rusland vandaag nog eens opgeroepen tot volledige medewerking aan de VN-resolutie over de MH17. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zei dat alle wegen bewandeld worden om de verdachten voor de rechter te krijgen, maar dat ze er rekening mee houdt dat die bij verstek berecht zullen worden.

VN-resolutie 2166, die was ingediend door Australië, doet een oproep aan alle betrokken landen om eraan mee te werken dat de verdachten van het neerhalen van de Boeing 777 voor de rechter verschijnen.

De 102 niet-Nederlandse slachtoffers kwamen uit zeventien landen. 38 slachtoffers waren Australiërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl