NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: gezondere drankjes voor kinderen en de steppekiekendief

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Tijdens een actie in mei konden kinderen hun frisdrank omruilen voor water

Frisdranken worden gezonder voor kinderen. Albert Heijn verlaagt het suikergehalte in meer dan veertig producten die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. In een aantal frisdranken van het eigen merk komt 30 procent minder suiker.

Ook komt er bronwater in voor kinderen aantrekkelijke verpakkingen. Voedselwaakhond Foodwatch juicht de ontwikkeling toe, vooral omdat juist in de pakjes fris en sap die kinderen mee naar school krijgen erg veel suiker zit.

Melvin verjaagt voor jou de vogels

Hoe zorg je er voor dat er geen vogels in vliegtuigmotoren komen en we dus allemaal veilig kunnen vliegen? Melvin en zijn collega birdcontrollers zorgen daar voor. NOSop3 ging met hem mee op pad. Lees hier zijn verhaal.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zelfstandiger ondernemers positiever

En goed nieuws voor zzp'ers: zelfstandig ondernemers zonder personeel zijn vaker positief over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Begin dit jaar gaf 47 procent van de zzp'ers aan dat de financiële situatie van de onderneming goed tot zeer goed was. Dat is 4 procent meer dan in 2015.

Vooral in de bouw zijn ondernemers zonder personeel vaker positief over de financiële situatie van hun onderneming. Ook zijn ze dit jaar iets vaker tevreden met hun inkomen en werkzekerheid. Zo zegt maar acht procent vrijwel volledig afhankelijk te zijn van maar één opdrachtgever.

Vakantiewerk jongeren

Probeer je deze zomer iets bij te verdienen? Goed nieuws, het uurloon voor vakantiekrachten ligt dit jaar een stuk hoger dan voorgaande jaren. Ook verdienen meisjes voor het eerst iets meer dan jongens.

Net als vorig jaar is bijna driekwart van de jongeren aan het werk in de zomer. Ze willen geld verdienen voor vakantie, studie en vaste lasten. De vakantiemedewerker verdient deze zomer gemiddeld 8,21 euro per uur. Vorig jaar was dat nog gemiddeld 6,91 euro.

Het nest van de steppekiekendief ergens in Groningen

En het "grootste vogelnieuws in decennia": voor het eerst heeft een steppekiekendief-paar in Nederland jongen grootgebracht. Het nest ligt ergens in een akkerland in Groningen. De exacte locatie van de zeldzame roofvogels wordt geheimgehouden.

Tot nu toe heeft de steppekiekendief in Europa alleen gebroed in Finland.

Han Olff, ecoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de vondst spectaculair.

Steppekiekendief broedt voor het eerst in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl