Commandant commando's: nooit ongetraind op missie

ANP

De commandant van het Korps Commandotroepen, Jelte Groen, zegt "diep geraakt" te zijn door de berichtgeving over de commando's.

Groen: "We herkennen ons niet in het geschetste beeld. Wij zullen nooit onze mensen onvoorbereid of ongetraind op missie sturen. Al onze mensen zijn volledig in staat om hun opdrachten uit te voeren."

Bronnen bij de commandotroepen hebben tegen RTL Nieuws gezegd dat er op missies levensgevaarlijke situaties ontstaan doordat het materieel van het Korps Commandotroepen enorm achterhaald en versleten is.

Dat de krijgsmacht en dus ook de commando's materiaalproblemen hebben door de bezuinigingen van de afgelopen jaren ontkent Groen niet. "We zijn keihard bezig om onze materiële situatie in nauwe samenwerking met collega's én de leiding van Defensie te verbeteren", zegt hij.

Armzalig zooitje

Minister Hennis van Defensie reageerde eerder vandaag op de berichtgeving en gaf toe dat er dingen fout gaan. "Maar dat betekent niet dat we kunnen worden weggezet als een armzalig zooitje", zei ze.

In 2016 kwam een instructeur, een sergeant, om het leven toen hij werd geraakt door kogels die werden afgevuurd tijdens een schiettraining. Defensie huurde de schietbaan van de Politieacademie omdat het niet zelf beschikt over oefenlocaties om te schieten.

Sindsdien rommelt het bij de commando's. In een brief van Groen aan zijn eigen manschappen, in bezit van RTL Nieuws, toont hij begrip voor de zorgen, maar zegt hij dat er ook onrust ontstaat door gebrekkige communicatie. Volgens Groen zit er een stijgende lijn in het oplossen van de problemen.

Naar verwachting zal het nieuwe kabinet, van welke politieke samenstelling ook, miljarden euro's meer aan defensie uitgeven.

Hennis: 'Beeld van levensgevaarlijke missies klopt niet'