'Zeer gevaarlijke situaties op missies commando's'
"Er ontstaan levensgevaarlijke situaties op missies doordat het materieel van het Korps Commandotroepen enorm achterhaald en versleten is". Dat zeggen bronnen bij de elitetroepen tegen RTL Nieuws. Volgens de bronnen zou het onverantwoord zijn om onder deze omstandigheden nog langer missies uit te voeren.
De bronnen zeggen dat het onder meer gaat om geweren die in de hand ontploffen, geluiddempers die van vuurwapens losraken en verbindingsradio's die het begeven in gevechtssituaties. Binnen het Korps Commandotroepen (KCT) zijn grote frustraties over de situatie en over het gebrek aan actie ertegen, zegt RTL Nieuws.
De omroep meldt verder dat ervaren commando's om die reden vertrokken zijn. Commando's die gebleven zijn laten RTL weten dat ze het onverantwoord vinden om nog missies uit te voeren. Volgens hen is "de limiet bereikt" en zijn operaties van het Korps in gevaar.
RTL Nieuws deed de afgelopen maanden onderzoek. In het geheim spraken verslaggevers met drie leden van het korps en ontvingen interne mails, brieven en rapportages.
Dit is een noodkreet. Ik vind het al erg genoeg om deze stap te zetten. Maar ik zie dat mijn collega's, mijn broeders, gevaar lopen. Wat ik niet wil meemaken is dat er een gezin wordt verteld dat de vader niet meer thuiskomt.
Begin juni stelden leidinggevenden van alle vier de commandocompagnieën samen een brandbrief op. Die stuurden ze aan de hoogste militair van het Korps, Jelte Groen. In dertien pagina's slaan de schrijvers alarm en waarschuwen voor de gevaren die ze lopen vanwege gebrekkig materiaal. Eerder dit jaar kwam een commando om het leven tijdens een oefening op een schietbaan die niet had mogen worden gebruikt.
Minister Hennis van Defensie zegt de brief die RTL nu in handen heeft niet te kennen, maar het beeld dat nu geschetst wordt noemt ze onjuist. Volgens Hennis worden "alle mensen die op missie gaan opgeleid en getraind". "We moeten oppassen het beeld te schetsen dat het in de Nederlandse krijgsmacht een zooitje is".
Kort door de bocht
De RTL verslaggevers deden maanden onderzoek en publiceren verschillende brieven en documenten op de site. Hennis noemt de berichtgeving vandaag "kort door de bocht".
"Herstel van materiële en personele gereedheid, daar zijn we mee bezig en dat heeft onze prioriteit. Daar rapporteren we al vier jaar over aan de Kamer", zei Hennis. "En dan ben ik misschien wat geërgerd dat u massaal zegt: hé, verrassend, er zijn wat beperkingen." Hennis spreekt van kort-door-de-bocht-berichtgeving. "Mensen die onder moeilijke omstandigheden hun werk doen, worden in de hoek gezet."