De Bijenfontein Hollandse Hoogte

In Rome is een fontein in gebruik genomen die is hersteld met Nederlands smartegeld. Het geld werd ingezameld nadat Feyenoord-fans in 2015 de beroemde Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen hadden vernield.

De pas gerenoveerde fontein werd in februari 2015 zwaar beschadigd door baldadige voetbalfans die waren afgereisd voor de wedstrijd tegen AS Roma. Volgens de Romeinen was er voor 1,5 miljoen euro schade aangericht.

De vereniging Salviamo La Barcaccia, door Nederlanders in Rome opgericht, zamelde geld in om de fontein te herstellen, maar Italië had de vernielingen al hersteld tegen de tijd dat dat smartegeld werd aangeboden. Daarom werd er gezocht naar een ander doel. Er was ongeveer 100.000 euro beschikbaar.

Bijenfontein

Er werd gekozen met het Nederlandse geld de Fontana delle Api (de Bijenfontein) te herstellen. Dat bouwwerk van Bernini uit 1644 raakte in maart 2015 zwaar beschadigd toen er tijdens een storm een boom op viel.

Bij de ingebruikname vanmiddag deelden kinderen Nederlandse rozen uit aan belangstellenden. De loco-burgemeester van Rome vindt dat hiermee alles weer goedgemaakt is. "Dit laat duidelijk zien dat het gedrag van hun landgenoten een onfortuinlijke gebeurtenis was", zei Luca Bergamo.

STER reclame