EPA

De Nederlandse regering en de gemeente Rotterdam hebben hun steun uitgesproken voor initiatieven om geld in te zamelen voor het herstel van de Barcacciafontein in Rome. Die liep vorige week schade op door het gedrag van Feyenoordhooligans. 

Her en der zijn in Nederland particuliere inzamelingsacties begonnen om de Italianen schadevrij te stellen. Het kabinet heeft bij monde van de ministers Opstelten van Justitie en Koenders van Buitenlandse Zaken steun uitgesproken voor die acties. "Vanuit de Nederlandse samenleving willen wij een gebaar maken om te laten zien dat wij het supportersgeweld niet accepteren", zei Opstelten. "Rome is van ons allemaal", voegde hij eraan toe.

Of de Nederlandse regering en de gemeente Rotterdam ook eventueel een financiële bijdrage leveren, is vooralsnog niet duidelijk. 

Opstelten wil inzamelingsactie voor Rome

Koenders zegt dat er tegelijkertijd alles aan gedaan wordt om de schade op de daders te verhalen. Nederland werkt nauw samen met de Italiaanse autoriteiten om de daders op te sporen.

Binnenkort vertrekken medewerkers van politie en justitie naar Rome om ter plekke onderzoek te doen. 

Onder andere een gymnasium uit Zwolle en de gemeente Rotterdam zamelen geld in voor de schade die de supporters rond de wedstrijd tegen AS Roma veroorzaakten. De schade aan de onlangs gerestaureerde fontein wordt geschat op enkele tienduizenden euro's. Het gaat hier volgens Opstelten om cultureel erfgoed dat internationaal van belang is.

Bernini

Het bedrijf Koninklijke Woudenberg heeft aangeboden de Barcaccia-fontein gratis te restaureren. Het bedrijf deed dat aanbod in een brief aan de Italiaanse ambassade in Den Haag.

De ambassade heeft de brief doorgestuurd aan de gemeente Rome. Koninklijke Woudenberg voerde eerder restauratiewerkzaamheden uit in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis in Den Haag.

De fontein bij de Spaanse trappen is ontworpen door Bernini.   

De fontein voor en na de rellen (bron: Google Streetview / EPA)

STER reclame