'Defibrillator moet verplicht worden op elk voetbalveld'

time icon Aangepast

Er moet in de toekomst bij elke voetbalwedstrijd een defibrillator beschikbaar zijn. Dat stelt Michel D'Hooghe, arts en voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA naar aanleiding van de hersenschade bij Abdelhak Nouri.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

FIFA-arts: verplichte defibrillator op elk voetbalveld

"Je kunt er een kopen voor pakweg duizend euro", zegt D'Hooghe in Nieuwsuur. "Zelfs bij de meest bescheiden amateurclub is dat, denk ik, toch wel de prijs die betaald mag worden voor een mensenleven."

"Bij internationale competities van zowel de FIFA als de UEFA gebeurt dit al wel, maar het moet uitgebreid worden naar de nationale competities, tot op het laagste amateurniveau", aldus D'Hooghe in Nieuwsuur.

Ajacied Nouri liep ernstige en blijvende hersenschade op nadat hij zaterdag tijdens een oefenwedstrijd in elkaar was gezakt als gevolg van hartritmestoornissen. Hij is niet de eerste voetballer van een Nederlandse club die met hartproblemen kampt. Een overzicht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Overzicht eredivisievoetballers met hartproblemen

Sportcardioloog Nicole Panhuysen pleit voor een verplichte sportkeuring voor topsporters. "Waarom laten wij onze auto's en fietsen wel elk jaar keuren, maar onszelf niet?", vraagt ze zich hardop af.

Hoewel profvoetballers bij clubs jaarlijks worden onderworpen aan tal van medische tests, denkt Panhuysen dat door het invoeren van een wettelijk verplichte keuring het aantal fatale incidenten met sporters nog verder teruggedrongen kan worden. "In 2006 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de preventieve sportkeuring afgewezen. Alleen voor wielrenners, vliegsporters, motorsporters en duiksporters geldt een verplichte keuring."

Panhuyzen: geen verplichte sportkeuring is gemiste kans

Het interview met Nicole Panhuysen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Dat zo'n extra controle in Nederland niet wettelijk is verplicht, vindt Panhuysen, die als arts verbonden is aan het Sport Medisch Centrum Papendal, een gemiste kans. "Italië is het enige land ter wereld waar dat wél bij wet is geregeld. In Nederland waren er financiële en ethische bezwaren tegen het doen van massascreening."

Ouasim Bouy, die het afgelopen seizoen uitkwam voor PEC Zwolle, raakte in de jeugdopleiding van Ajax bevriend met Nouri. De 24-jarige Amsterdammer reageert aangeslagen op het tragische nieuws over de Ajacied. "Zo'n puur talent van het kaliber Nouri heb ik in de jeugd van Ajax nog nooit gezien."

De vier jaar oudere Bouy heeft in zijn tijd als jeugdspeler van Ajax veel wedstrijden gezien van Nouri. "Dan zag je hem op 11 of 12-jarige leeftijd al dingen doen die leeftijdgenoten niet konden. Zelfs jongens van mijn leeftijd niet. Hij wist altijd wat hij moest doen met de bal. Bij hem was er nooit sprake van geluk. Hij was een speler waarbij iedereen zag dat hij ver voorloopt op de rest."

"Het is een jongen met klasse. Hij is heel respectvol, heel beleefd. Hij heeft een gave van God gekregen", aldus de nu clubloze Bouy.

Een steunbetuiging van Ouasim Bouy aan Abdelhak Nouri op Instagram Instagram - Ouasim Bouy

STER Reclame