'Defibrillator moet verplicht worden op elk voetbalveld'
Er moet in de toekomst bij elke voetbalwedstrijd een defibrillator beschikbaar zijn. Dat stelt Michel D'Hooghe, arts en voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA naar aanleiding van de hersenschade bij Abdelhak Nouri.
"Je kunt er een kopen voor pakweg duizend euro", zegt D'Hooghe in Nieuwsuur. "Zelfs bij de meest bescheiden amateurclub is dat, denk ik, toch wel de prijs die betaald mag worden voor een mensenleven."
"Bij internationale competities van zowel de FIFA als de UEFA gebeurt dit al wel, maar het moet uitgebreid worden naar de nationale competities, tot op het laagste amateurniveau", aldus D'Hooghe in Nieuwsuur.
Ajacied Nouri liep ernstige en blijvende hersenschade op nadat hij zaterdag tijdens een oefenwedstrijd in elkaar was gezakt als gevolg van hartritmestoornissen. Hij is niet de eerste voetballer van een Nederlandse club die met hartproblemen kampt. Een overzicht.
Sportcardioloog Nicole Panhuysen pleit voor een verplichte sportkeuring voor topsporters. "Waarom laten wij onze auto's en fietsen wel elk jaar keuren, maar onszelf niet?", vraagt ze zich hardop af.
Hoewel profvoetballers bij clubs jaarlijks worden onderworpen aan tal van medische tests, denkt Panhuysen dat door het invoeren van een wettelijk verplichte keuring het aantal fatale incidenten met sporters nog verder teruggedrongen kan worden. "In 2006 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de preventieve sportkeuring afgewezen. Alleen voor wielrenners, vliegsporters, motorsporters en duiksporters geldt een verplichte keuring."
Dat zo'n extra controle in Nederland niet wettelijk is verplicht, vindt Panhuysen, die als arts verbonden is aan het Sport Medisch Centrum Papendal, een gemiste kans. "Italië is het enige land ter wereld waar dat wél bij wet is geregeld. In Nederland waren er financiële en ethische bezwaren tegen het doen van massascreening."