Staatssecretaris geeft duidelijkheid: veestapel moet krimpen

Staatssecretaris Van Dam krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf ANP

Melkveehouders hebben duidelijkheid over hoeveel vee ze volgend jaar mogen houden. Staatssecretaris Van Dam heeft het langverwachte kortingspercentage op de fosfaatrechten vastgesteld op 8,3. Dat betekent dat melkveebedrijven minder fosfaat mogen uitstoten.

Het aantal koeien in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid. Daardoor steeg de mesthoop, waar fosfaat in zit. Boeren hebben fosfaatrechten toegekend gekregen, maar de staatssecretaris wil een deel van die rechten afnemen. Het kortingspercentage van 8,3 geldt vanaf volgend jaar.

"Veel melkveehouders zullen dit percentage te hoog vinden", zegt Kees Romijn, voorzitter Melkveehouderij van LTO Nederland. "Maar tegelijkertijd geldt ook: het had nog veel hoger kunnen zijn."

Uitzondering

Voor een aantal boeren geldt een uitzonderingspositie, bijvoorbeeld voor startende melkveebedrijven. LTO denkt dat zo'n twee derde van de melkveeboeren maatregelen moeten nemen.

Volgens LTO hebben boeren voor een deel al dit jaar maatregelen genomen. Op 1 april 2017 waren er 1,7 miljoen melkkoeien in Nederland. Dat waren er 51.000 minder dan een jaar geleden.