Reuters

Iraakse troepen zijn nog maar enkele tientallen meters verwijderd van een eindoverwinning op IS-strijders in Mosul.

Volgens Iraakse officieren vordert de opmars van de militairen. "Het duurt niet lang meer tot onze troepen de rivier bereiken."

Een vierkante kilometer

Woordvoerders van het leger hebben de afgelopen week vaker gezegd dat de overwinning in zicht was. Het Iraakse leger won steeds meer terrein op eenheden van de terreurgroep, die steeds verder in het nauw zijn gekomen. Maar de opmars van de Iraakse troepen ging de afgelopen dagen steeds langzamer.

Strijders van IS hebben nu nog minder dan een vierkante kilometer in handen. Maar doordat ze burgers als menselijk schild gebruiken, is het bijna onmogelijk om ze vanuit de lucht te bestrijden.

Vanochtend meldde de Iraakse staatstelevisie dat het een kwestie van uren was voordat IS volledig zou zijn verslagen. Een verslaggeefster zei toen ook dat er gestreden werd om de laatste meters en een overwinning bijna kon worden uitgeroepen.

Kronkelige straatjes

De terreurgroep heeft nog maar een 'snipper' van de oude stad van Mosul in handen, maar dat deel is een doolhof van smalle, kronkelige straatjes. De huizen moeten volgens een militaire woordvoerder één voor één worden veroverd.

IS-strijders hebben via het eigen persbureau Amaq bekendgemaakt dat zij de laatste straten die ze in handen hebben, zullen verdedigen tot de dood erop volgt.

IS bijna helemaal verdreven uit Mosul

De strijd om het voormalige IS-bolwerk duurt inmiddels negen maanden en heeft duizenden levens geëist.

Eten en drinken voor de uitgeputte kinderen van Mosul

STER reclame