Slag om Mosul: een totaal onoverzichtelijke, bikkelharde strijd
De inwoners van Mosul zitten in de val. VRT-journalist Rudi Vranckx zit op een paar honderd meter van de frontlinie. Hij vertelde vanochtend zijn verhaal in het NOS Radio 1 Journaal: "Als je naar Mosul toe rijdt, zie je een half uur lang mensen in vluchtelingenkampen. Allemaal tentjes en containers achter elkaar gestald. Er zijn nu in totaal al 800.000 mensen Mosul ontvlucht."
Het lijkt een kwestie van tijd totdat de Iraakse stad is bevrijd van Islamitische Staat. De terroristische organisatie zou nog maar een strook met ene lengte van 600 tot 800 meter in handen hebben. De bevrijding gaat gepaard met veel geweld over en weer.
Ook in ziekenhuizen aan de frontlinie zie ik veel kinderen.
IS valt regelmatig woningen van burgers binnen om vandaar aanslagen te plegen. Het Iraakse leger schiet de huizen kapot, maar dan is IS daar alweer verdwenen. Volgens Vranckx zijn de burgers het slachtoffer. "Het is een totaal onoverzichtelijke, bikkelharde strijd."
In de vluchtelingenkampen leven voornamelijk vrouwen en jonge kinderen. "Ook in ziekenhuizen aan de frontlinie zie ik veel kinderen", aldus Vranckx. "En dat is toch wel bijzonder pijnlijk."
In de stad zelf zitten ook nog eens tienduizenden mensen. Ze kunnen geen kant op. "Die verschuilen zich nu al vanaf het begin van het offensief, twee tot drie weken, in kelders en huizen", zei Vranckx.
"Ik denk dat veel mensen hopen terug te keren. In Oost-Mosul (het stadsdeel aan de andere kant van de rivier dat al een paar maanden geleden bevrijd is, red.) zie je dat al gebeuren. Maar hoe dat in die oude stad zal zijn... als je de ravage daar ziet, dan weet ik niet hoe je dat snel kunt opbouwen."
Plannen van Irak voor de wederopbouw van Mosul zijn er nog niet. Als de stad in handen is van het Iraakse leger, weet de overheid nog niet wat er verder moet gebeuren. "Ze zijn alleen maar bezig met het veroveren", aldus Vranckx. Hij verwacht dat de chaotische strijd nog weken zal voortduren.