Burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek
NOS NieuwsAangepast

Criminelen intimideren gemeenten: 'Ik weet waar je kinderen op school zitten'

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

De burgemeester van Hilvarenbeek zat eens om tafel met mensen die fijntjes opmerkten: "We zouden geen ruzie moeten maken, want we hebben allemaal kinderen". Burgemeester Ryan Palmen: "Als ze weg zijn denk je: vreemd dat zoiets gezegd wordt. En besef je dat je met intimidatie te maken hebt."

De ervaring van Palmen staat niet op zichzelf, blijkt uit een rondgang langs burgemeesters in Noord-Brabant en Limburg. Meerdere burgemeesters geven aan te zijn geïntimideerd door (vermoedelijk) criminelen, sommige meerdere keren.

Verschillende burgemeesters hebben het gevoel dat de bedreigingen de laatste jaren toenemen. Dat heeft er volgens hen mee te maken dat gemeenten beter hun best doen om georganiseerde misdaad buiten de deur te houden.

Burgemeester: We willen de grote jongens oppakken

Onderduiken

Vaak gaat het om subtiele bedreigingen, zoals de dubbelzinnige opmerking in Hilvarenbeek. Soms zijn de bedreigingen directer en gewelddadiger. Een burgemeester, die niet bij naam genoemd wil worden, kreeg te maken met een insluiping en een vernielde auto. Weer een ander ontving anonieme dreigbrieven. De burgemeester van Kerkrade moest twee jaar geleden onderduiken, toen hij een clubhuis van de Hells Angels sloot.

Ook ambtenaren worden regelmatig bedreigd. Zij voeren de controles uit waar criminelen last van hebben. Een ambtenaar die een motorclublid moest controleren op illegale bebouwing, kreeg op zijn huisadres een brief met "dreigende taal". In een andere gemeente lieten criminelen duidelijk blijken dat ze weten wie de ambtenaren zijn, waar ze wonen en zelfs naar welke school hun kinderen gaan. Zulke intimidatie lijkt meestal een direct gevolg van handhavingsacties, zoals het sluiten van een drugspand of het weren van een motorclub.

Bedreigingen: vileine opmerkingen over kinderen

Vermoedde criminelen melden zich ook nogal eens op hoge poten op het gemeentehuis. Een van de burgemeesters beschrijft hoe zij zich gedragen: "Altijd eisen stellen om onmiddellijk toegelaten te worden, slaande bewegingen maken, schreeuwen, intimideren. Als ze hun zin niet krijgen, doen sommigen hun beklag bij gemeenteraadsleden."

Inpalmen

Er zijn signalen dat criminelen een vinger in de pap proberen te krijgen in de gemeentepolitiek. Door politici te benaderen hopen ze bijvoorbeeld onder controles uit te komen. Een burgemeester spreekt van "criminelen die zich voordoen als investeerder en op die manier een wethouder proberen in te palmen". Twee burgemeesters geven aan dat er op dit moment sprake is criminele invloed op het college of de gemeenteraad.

Ook burgemeester Palmen van Hilvarenbeek kent voorbeelden van verdachte types die proberen in de politiek te komen. "Mensen waarvan bekend is dat ze crimineel zijn, die opeens allemaal lid worden van een politieke partij en met een soort kandidaat-wethouder aan komen zetten. Dat is echt heel ernstig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl